Založ si blog

Dedina Detvou volaná…

Príbeh je niečo, čo sa skutočne stalo. Udalosť, ktorá má svoj začiatok i koniec. Či sa tieto príbehy skutočne stali, nie je celkom isté. Isté je len to, že každý takýto dedkov príbeh vyvolával úsmev na tvári a takmer každý skončil určitým mravným  poučením. Až dnes oceňujem dedkove príbehy, lebo  boli  vtipné, poučné, niektoré dokonca nadčasové. Verím, že ani rokmi nestratili na svojej aktuálnosti. Nuž, také boli  nekonečné príbehy, ktoré rozprával dedko a na ktoré si s láskou dodnes spomínajú všetci, ktorí ho poznali.

Dedina Detvou volaná…, dnes už okresné mesto

      Dedko bol hrdý na svoj pôvod a na svoj kraj. Verše Sládkovičovho Detvana mal nielen v srdci, ale aj na jazyku. Slová básne vyslovoval s úžasnou hrdosťou, rád si zarecitoval, len tak, pre radosť, sebe i iným. Ako by som ho aj dnes počula:

Stojí vysoká, divá Poľana,
mať stará ohromných stínov,
pod ňou dedina Detvou volaná…


      Rád a často spomínal, ako vznikol názov tejto rázovitej obce. Keď sa ho z času – na čas niekto opýtal: „Dedko, ako to bolo s pomenovaním tej našej dediny?“ Hneď sa chytil a začal: „No, bolo vám to takto….“ Vždy rozpovedal, len jednu verziu. Tak si  niečo nechal v rukáve. V zásade dodržiaval svoje: “Aj zajtra je deň…“ A tak zvedavcov  informoval, ako  dostala Detva svoje meno. Raz povedal jednu, inokedy druhú príhodu. Nakoniec to bolo jedno i, tak nikto nevedel, ako to skutočne bolo. Jedno bolo isté, vypočuť si dedka  bol  skutočný zážitok.

     Dedkova príhoda, ktorú veľmi rád rozprával, sa viaže k tomu, že údajne vígľašský pán na poľovačke spadol z koňa. Keď sa ho opýtali, kde sa mu to stalo, povedal: „Tam, kde sú domy, de jeden, de dva“, tak  vraj vznikol názov obce Detva.

      Iná príhoda, ktorú dedko rozprával hovorí o tom že, keď vígľašskí páni rozkázali ľuďom stavať domy, nemali byť postavené súvisle vedľa seba, ale roztratene, „de jeden,  de dva,“ to vraj bol  celkom iste dôvod pre pomenovanie dediny Detva.

      Ďalšia príhoda hovorí  o tom, že istá grófka zbadala medzi kopcami dedinu, ktorá podľa všetkého ešte nemala meno. Opýtala sa pastiera, koľko je tam domov. Ten jej odpovedal, „Nie veľa,  len  jeden, dva.“ A tak zatiaľ nepomenovaná  obec dostala od (nemenovanej)  grófky  meno Detva.

     „Dedko, ako to vlastne bolo?“ Vypytovala som sa netrpezlivo. Vtedy sa zamyslel a povedal: „Ako to bolo nikto nevie.“ Zároveň dodal: „Moje dieťa,“ tak ma zvykol volať, keď mi chcel povedať niečo dôležité, niečo, čo som si mala pamätať na celý život. „Povesť či legenda a vari to nie je jedno?  Dôležité je uchovať si ju v pamäti a vo svojom srdci. Nikdy na to nezabudneš, keď budeš svoj kraj milovať a spomínať naň s láskou. Na takúto chvíľu si spomenieš aj, keby si bola na druhom konci sveta. Spomenieš si na to najmä vtedy, keď pochopíš, že vietor, vtáky, šum lesa patria k nášmu kraju, že vytvárajú melódiu, ktorá Ti pripomenie, ako  vyzváňajú zvony nášho  kostolíka.“ Dedko mal pravdu. Rada sa ocitnem uprostred  spomienok, rada spomínam na neho, na ľudí, ktorých som milovala a na svoj rodný kraj.

      To sú moje spomienky, môj pohľad na dobu dávno minulú. Ak sa so mnou nestotožníte nevadí všetci sme,  tak trochu ovplyvnení dobou, v ktorej sme žili, kde sme sa naučili prvé kroky, prvé slová…Myslím si, že všetci môže ovplyvniť a upevniť v deťoch (v svojich, v tých, ktoré učíme alebo sa s nimi stretávame vo voľno-časových chvíľach)  lásku k domovu, k  rodnému kraju tak, ako to robil aj môj čarovný dedko. Námetov je veľa. Veď aj slovenské príslovie hovorí: „KOĽKO KRAJOV,TOĽKO OBYČAJOV.“ Nezabúdajme na naše korene!

Z histórie sa dozvedáme: Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Detva


Detva bola založená v roku 1638, ako poddanská obec vígľašského panstva
Štatút mesta získala v roku 1965 (to ešte zažil aj môj dedko)
Štatút okresného mesta získala v roku 1996

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225525x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu