Založ si blog

Zlomené krídla anjela… (Príbeh siedmy)

Vždy, keď počujem slovo „šťastie“ v pamäti sa mi vynorí otázka „Čo je šťastie?“  Zároveň mi naskočí odpoveď „Muška jenom zlatá!“  Pred očami sa mi objaví česká klasika ŠKOLA ZÁKLAD ŽIVOTA z roku 1938. Oveľa neskôr som sa dozvedela, že Adolf Heyduk, od ktorého autori prebrali definíciu šťastia film nevidel, nemohol. Adolf Heyduk (* 6. jún 1835 – † 6. február 1923), bol významný básnik Nerudovej generácie. Jeho definíciu ŠŤASTIA poznáme a používame niekoľko desaťročí. Aj mne sa páči a som za ňu vďačná.

    Šťastie si definujeme a chápeme rôzne. Môžeme povedať koľko ľudí, toľko definícii. Niekto prevteľuje šťastie do ŠŤASTENY, starorímskej bohyne slepej náhody, šťastia i nešťastia.  Sú však takí, čo  šťastie  umiestňujú na KRÍDLA ANJELA.    

     Určite poznáte slogan „Každý si je strojcom vlastného šťastia!“ Nedá sa s tým celkom súhlasiť. MARUŠKA, vie o tom svoje.  Hovorí, že mala dvoch bratov. JANÍK sa narodil s chorým srdiečkom, zomrel krátko po narodení. MATÚŠ sa narodil po ňom. Nadaný, ale veľa citu a lásky k ľuďom nepobral. MARUŠKA sa neraz pristihla pri myšlienke či by nebol lepší brat JANÍK. A prečo je Matúš zlý, závistlivý a neznášanlivý? Je to nešťastie jej bratov alebo je  to jej nešťastie?

      S MARUŠKOU sa zhodneme na tom, že niektorí ľudia, hoci šťastie majú, aspoň ich tak vníma okolie, stále  chcú viac, viac a viac. Na druhej strane sú ľudia, ktorí sa  dokážu tešiť z maličkosti. Byť šťastným a iných urobiť šťastným je, predsa naša úloha.  Prečo sa to niekomu podarí a inému nie?

      Teraz vyslovím vetu, ktorej MARUŠKA, ale ani ja veľmi neveríme „Ak nájdeme šťastie, tak máme šťastie, že sme ho našli.“ Ibaže veľa ľudí tomu verí.  Počujeme, ako o iných hovoria „mal veľké šťastie“ alebo  hovoria, že má „malé šťastie“. Ďalšiemu pripisujú, že „veľmi rýchlo dosiahol šťastie“ alebo, že „dosiahol zaslúžené šťastie“.

      Znova sme s MARUŠKOU pri definícii šťastia. Myslím si, že šťastná som vtedy, keď som spokojná so životom. Čo k tomu potrebujem? Zdravie, lásku, rodinu, pokoj, prácu, ktorý mi poskytne zdroje potrebné pre život, pre sebarealizáciu a vieru v to, že zvládnem všetky nástrahy života. Život veru prinesie nejednu nástrahu, nejednu prekážku, ibaže ich prekonávanie nás môže posúvať za šťastím. Záleží, aké  máme priority aj od nich sa odvíja šťastie.

      MARUŠKA, hovorí, že v deň, keď sa narodil Matúš si jej anjel strážny zrejme zlomil krídlo. Vždy túžila mať viac súrodencov. Túžila  po bratovi i po sestre. Sestru nikdy nemala. A brat Matúš? Nebol bratom ani nedovolil, aby sa MARUŠKA k nemu priblížila. Je to jej nešťastie alebo je to nešťastie brata, osamelého vlka? Mrzí ju to, ibaže s tým nič neurobí.

     MARUŠKA, svoju úvahu o vzťahu so svojim bratom ukončila slovami „Šťastie môže byť ukryté v čomkoľvek, ak sa na život pozeráme nielen očami, ale aj srdcom. Som šťastná, keď sa ráno zobudím zdravá, poteším sa lúčom vychádzajúceho slnka, spevu vtákov a prežívam radosť s každým  nádychom. Možno je to  moje malé šťastie, ktoré má  sídlo vo mne, v mojom srdci.“

Poznámka: autorka blogu je autorkou obrázku

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228359x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu