Založ si blog

Nástrahy marhuľového sadu (Príbeh šiesty)

Niekto vidí zázrak v obyčajných každodenných udalostiach a tému anjelov neakceptuje. Na druhej strane sú ľudia, ktorých viera v anjelov ovplyvňuje ich život. V ostatnom čase pozorujem, že je čoraz  viac ľudí, ktorí sa obracajú na anjelov. Hľadajú ich napríklad  na oblohe vo forme obláčika pripomínajúce pierko, postavičku či krídla anjela. Jeden i druhý má na to právo, právo na slobodný výber informácii. Prvým predpokladom, aby sme prijali rady a pokyny anjelov je naše otvorené srdce.

     Písať, hovoriť o anjeloch strážnych a nespomenúť detskú modlitbičku to mi nedá. „Anjeličku, môj strážničku…“ Modlitba, na ktorú si spomína nejedna generácia. Betka, je jednou z nich. Krásne spomienky sa jej objavia vždy, keď vidí obrázok s anjelom. Od útleho detstva verí, že  anjel strážny stojí pri nej. Aj, preto je celkom prirodzené, že jej z času – na čas prebehne pred očami obraz, ktorý kedysi visel nad jej detskou postieľkou. Dievčatko a chlapček, ktorí prechádzajú po chatrnej lavičke a nad nimi bdie anjel. Večer, čo večer si kľakla pred obraz a predstavovala si, že to dievčatko je ona. A anjel? Považovala ho za svojho „strážneho“. Presvedčená o svojej pravde, oddane a s pokorou, ktorej ju naučil dedko, odriekavala detskú modlitbu.

     Vyrástla. Napriek tomu anjel strážny zostal v jej srdci. Netrápi sa, že ho nevidí. Cíti, že sa vnáša nad ňou. Veď, ako by inak prechádzala životom bez duševnej či telesnej ujmy. Naopak, pracovne je úspešná, milovaná, s dobrým finančným zázemím a nezávislá. Jej život je krásny, spokojný, ako ona hovorí aj vďaka anjelovi strážnemu.

      Betka odjakživa verila, že anjeli sa vyskytujú najmä v nebezpečných situáciách. Možno práve vtedy vypneme „rozum“. Dokážeme vnímať niečo, čo inak potláčame. Veľa ľudí hľadá odpoveď na otázku „Existuje duchovný svet?“ Betka veľa čítala, pátrala, aby si existenciu anjelov nakoniec zdôvodnila funkciou mozgu. Raz mi povedala „Rovnako ako  mozog, ktorý sa skladá z dvoch častí, pričom jedna pracuje logicky a druhá intuitívne aj svet sa môže skladať z dvoch častí.  Materiálnej – uchopiteľnej a duchovnej – týkajúcej sa duchovného života človeka, rozjímania. Nakoniec aj hviezdy sú cez deň na oblohe, a predsa ich nevidíme iba, preto, že slnko je príliš jasné.“ Musela som uznať, že to má logiku.

       Dospievanie je často plné nástrah. Betka mi o tej svojej nástrahe porozprávala. Ešte pred nástupom na strednú školu bola na prázdninách u k tety. Hodne ďaleko od domova – v Česku,  dnešnom v krajskom meste až na hranici s Nemeckou spolkovou republikou. Tešila sa nesmierne. Úžasná výzva, poznať iný „svet“ a rozšíriť si obzor. Veď to poznáte, dievča z vidieka a veľké mesto. Aj, keď na ňu dávala teta pozor, predsa sa ocitla v ohrození. Iveta, dievča zo susedstva, pozvala  ju do marhuľového hája. Až neskôr sa dozvedela, že tam chodili dievčatá kvôli chlapcom – vojakom. Slovenský chlapec, tiež vojak Betke vysvetlil, že to nie je vhodné miesto pre dievčatá a odviedol ju späť do mesta. Skupina chlapcov a dievčat sa začala z jeho podnetu stretávať uprostred mesta, v malom parku. Betka toto gesto ocenila až s odstupom času. Pozemským anjelom môže byť aj človek…

„A potom, že nie sú anjeli strážni? Ten môj určite dával na mňa pozor, som mu to veľmi vďačná.“ Ukončila Betka  svoje rozprávanie. Chuť marhúľ mohla skončiť aj inak než si predstavovalo neskúsené mladé dievča, vlastne ešte dieťa.

Poznámka: autorka blogu je autorkou fotografií

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225518x
Priemerná čítanosť článkov: 1819x

Autor blogu