Založ si blog

Pravda alebo fixia? (Príbeh štvrtý)

Tento príbeh sa môže očami dnešnej matky javiť ako sci-fi. Ibaže, nie vždy bolo dostatok informácii. Aj zdravotná starostlivosť napreduje. Rozhodne je iná, ako tomu bolo pred 60. rokmi. Dnes sú k dispozícii rôzne knihy, časopisy pre maminky, TV a rozhlasové relácie, skupiny na sociálnej sieti, ale aj „doktor google“, ktorého by sme nemali brať celkom vážne. Na môj vkus, až „pretlak“ informácii, v ktorých sa často strácame.

       Príbehom sa vrátim späť do histórie, do polovice  60.rokov minulého storočia.  Iná doba! Skúsenosti starostlivosti o deti, najmä na dedine, sa najčastejšie prenášali ústnym podaním z matky na dcéru. Rady často pomohli, žiaľ i poškodili. Taký bol život!

     Martinka bola prvorodené dieťa a prvá vnučka v rodine. Matka nemala žiadne skúsenosti. Žili v malej dedinke, poradiť naozaj nemal kto. Malé dievčatko nemalo viac, ako dva-tri mesiace, keď dostalo ovčie kiahne. Drobné telíčko bolo celé posypané obrovským množstvom pľuzgierikov, sprevádzanými horúčkami.

     Neviem, neviem či si to niekto v rodine uvedomoval, aké sú  ovčie kiahne vysoko infekčné detské ochorenie. Čím  je dieťa mladšie, tým je vyššie riziko. Asi ťažko vtedy niekto riešil možnosť infikovania pľuzgierikov, ktorými mala Martinka posiaty malý trup, najmä hrudník. Vyrážky a pľuzgieriky sa objavili aj na drobnej tváričke. 

    Vtedy prišla do rodiny „babská rada“ od susedov, na ktorú dnes Martinka a jej matka spomínajú s hrôzou. Niekto matke poradil, že  má  dieťa zobrať i ísť ku kováčovi. Celou cestou musela mlčať. Nikoho nemohla pozdraviť, nikomu odpovedať na pozdrav. Tak sa aj stalo. Keď prišla ku kováčovi, údajne vedel o čo ide.  Bez slova vzal Martinku od matky, preniesol ju cez prah kováčne a nechal rozbaliť. Celé telíčko postriekal štetinkami s vodou, ktorou kováč údajne kropil železo. Opäť nikto  nič nepovedal. Matka, tak, ako prišla, tak aj potichu, bez slova odišla. Našťastie, nič zlé sa nestalo! Lekári vraj krútili hlavou. Martinka vyzdravela, bez jedinej známky po kiahňach, bez jedinej jazvy. Ešte dnes matku desí experiment s kováčom. Ranky sa mohli infikovať. Neinfikovali! Martinka je presvedčená a vždy, keď sa reč obráti na ovčie kiahne a experiment u kováča hovorí: “Určite ma ochraňoval anjel strážny!“ Pohladí si  ruky a tvár. Pleť má naozaj krásnu, na svoj vek úžasnú.

     Slávne Cicerovo: „O tempóra, o móres! – Ach tie časy, ak tie mravy!“ dedí sa z pokolenia na pokolenie. Nech sa vám to bude zdať akokoľvek nereálne, naozaj sa tak stalo. Akoby to bola doba „temna“. Nakoniec nemusíme ísť ďaleko rok 2020-2021 pandémia, koronavírus, Covid 19 – koľko experimentov, koľko nelogických počinov!

 A tak sa vôbec sa nečudujem Martinkinej mame. Nakoniec tento fakt, tento príbeh mám z prvej ruky. Obidve účastníčky príbehu žijú a „užívajú si novú dobu“ aj so súčasnými  „experimentmi“. Práve som videla  Martinku  rodinou  na FB. Jej mamina oslavovala 85 rokov.

                                                                

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 227915x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu