Založ si blog

Záhada vianočnej cesty (Príbeh druhý)

Príbeh študenta mám z počutia. Určite fascinoval veľa ľudí, každé jeho podanie môže obsahovať  určité nepresnosti, ale pointa je stále rovnaká.

     Martin, tak sa volal  a  študoval v Prahe. Racionálne uvažujúci mladý muž, ktorý stál pevne nohami na zemi, bol študentom  prírodných vied. Ako veľa mladých ľudí, aj on nechal doma  kus svojho srdca, svoju lásku Marínu. Viac nesolventný ako solventný, neprichádzal domov často. Spravidla dva razy do roka – na Vianoce a na letné prázdniny.

     Aj ten rok prišiel, len pár dni pred vianočnými sviatkami. Sotva sa zvítal s rodinou, rozhodol sa navštíviť Marínu. Darmo ho rodičia prehovárali, že aj zajtra je deň. Nedal si poradiť, neodradilo ho ani husté sneženie. Vyžobral si staré otcovo  auto, naštartoval a dupol na plyn. Nestretol nikoho, na ceste tretej triedy nebola ani duša. Kto mohol, zrejme sa hustému sneženiu vyhol. Ibaže jemu to vôbec nevadilo. Sneženie neregistroval. Neskôr  začal biele vločky vnímať ako snehové víly. Odjakživa mal bujnú fantáziu, aspoň mu cesta skôr ubúdala.

       Sneh postupne zakryl všetku špinu a blato. O chvíľu  už nebolo vidieť, kde je cesta, a kde krajnica. Chýbalo mu  len niekoľko kilometrov do cieľa, keď sa zrazu na kraji cesty objavila mladá žena.

Čo  tu robí? A tak slabo oblečená?  Kde má kabát? Prebleslo mu mysľou.

Vtedy si podvedome spomenul na slová babičky, ako mu kedysi čítala povesti.

„Tam okolo Strečna cesta nebezpečná, pod zámkom sa skryli v bielych plachtách víly…“

      Pretrel si oči, aby sa uistil či to nie je sen.  Možno mikrospánok?  Napadlo mu ako prvé. Zastal, ibaže po žene akoby sa zem zľahla.  Nikde, nikoho. Vyšiel z auta, že urobí pár krokov… V tom uvidel uprostred cesty padnutý strom. Nebol by ho zbadal, viditeľnosť bola  sotva na pár krokov. Mohol havarovať! S hrôzou myslel na to, čo všetko sa mohlo stať.

      Stalo sa to naozaj alebo to bol Martinov prelud? On je skalopevne presvedčený, že to bol sám anjel strážny, ktorý dal príkaz „mystickej žene“ aby ho zastavila. Nech to bolo akokoľvek  bez „upozornenia“ by sa havárii nevyhol.

      Študentská láska vydržala. Martin a Marína sú manželia, práve sa chystajú osláviť zlatú svadbu. Vždy, keď prechádzajú cestou medzi rodičovskými domami, nikdy nezabudnú poďakovať  anjelovi strážnemu.

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228270x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu