Založ si blog

Zaslúži, či nezaslúži si slovo gramotnosť našu pozornosť?

K dôstojnému životu určite patrí gramotnosť, ktorú v užšom slova zmysle môžeme definovať, ako zručnosti, schopnosť písania, čítania, vrátane  porozumenia prečítaného textu.

GRAMOTNOSŤ má dokonca aj svoj medzinárodný deň  –  8. SEPTEMBER. Tento rok som to, žiaľ, v termíne nestihla. Faktom je, že deň za dňom ubieha príliš rýchlo. Musím pripustiť, že ako nám pribúdajú roky „dní utekajú ešte rýchlejšie“. Stáva sa mi, možno aj vám, že máme dobrý tip na tému, ktorá si zaslúži našu pozornosť, ale v množstve iných informácii, najmä iných povinnosti sa nám „stratí“. Tak sa mi to prihodilo aj s Medzinárodným dňom gramotnosti, čo však neznamená, že sa nemôžeme k nemu vrátiť.

GRAMOTNOSŤ je medzinárodným dňom na základe rozhodnutia OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) od roku 1966. Podnetom bol boj proti analfabetizmu. Na Slovensku by mala  problém negramotnosti riešiť povinná školská dochádzka. MALA, a rieši?

Nie som odborník v oblasti pedagogiky, ale to neznamená, že nemôžem mať názor a nemôžem vyjadriť stanovisko k otázke gramotnosť/negramotnosť v súvislosti s ľuďmi, ktorých „stretávam“  na sociálnej sieti – vo virtuálnom svete. Nie je to však oveľa lepšie, ani v reálnom živote.

V predchádzajúcom článku sa ma niekto  v súvislosťou s bájkami opýtal, či bude aj rozprávka o perníkovej chalúpke. Nebude! No, žiada sa mi zájsť do doby dávno minulej, keď mnohí  panovníci, vladári neusilovali o to, aby ich poddaní boli múdri. Veď aj načo, „hlúpy Jano“ bol ľahšie ovládaný.

Je vám to povedomé? Mne áno. Apropo, počuli ste? „Členské štáty sa 15. novembra 2019 na 40. generálnej konferencii UNESCO v Paríži dohodli na prijatí novej Stratégie UNESCO pre gramotnosť mládeže a dospelých (2020 – 2025).“ Už päť rokov, postrehli sme u nás zmeny? Nakoniec „papier“ veľa znesie!

Opakom predchádzajúcej informácie je ďalšia:

1.3.2024 – sa dozvedáme:https://domov.sme.sk/c/23288257/slovenska-mladez-necita-jej-gramotnost-sa-podoba-rozvojovym-krajinam-hovoria-vyskumnicky-rozhovor.html

Nebudem sa rozpisovať, kto chce prečíta si, a urobí si vlastný názor. Opäť k sociálnej sieti: Je jedno, čoho sa informácia týka: živého, mŕtveho, svadby, kultúrneho programu, politiky… Mnohí si článok  neprečítajú, ale diskutujú  „o sto šesto“. Jedna perla za druhou! O urážkach, ani nehovorím. Je demokracia, hlavne, čo sa týka vyjadrovania názorov vo verejnom priestore, až taká super? Niekedy mi to pripadá, ako provokácia „čím horšie, tým lepšie“.

Komu vyhovuje, že ľudia nečítajú, že sú ľahšie manipulovateľní? Nečítajú, nevedia udalosti vyhodnotiť. Nevedia si vytvoriť vlastný názor. Týka sa to takmer všetkých vekových kategórii.

Nechcem byť zlým prorokom, ale obávam sa toho, že pokiaľ nie sme dostatočne gramotní, vzdelaní naša sloboda je v ohrození. Kto by mal mať záujem na zlepšení situácie? My všetci ! Manipulácia je podstatne jednoduchšia, ak ľudia nečítajú s porozumením a nevedia  si informácie vyhodnotiť.

Knihy si môžeme kúpiť, môžeme si niečo vyhľadať v rodinnej knižnici (často sú tam cenné knihy) , môžeme navštíviť knižnicu… je to iba o našej vôli a snahe čítať.

Na záver ešte jedna myšlienka:

„Čítanie dobrej knihy je ustavičný dialóg, pri ktorom nás kniha oslovuje a naša duša odpovedá.“

  Novalis nemecký básnik 1772–1801

Ďakujem za korektnú diskusiu.

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo: O líške a strapci hrozna (3)

15.09.2024

Chcete sa so mnou po TRETÍ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

18.08.2024

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. O havranovi a líške (1)

10.08.2024

Chcete sa so mnou po PRVÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 267425x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu