Založ si blog

Manželstvo je ako kvet, niekedy sa ujme…

     Raz, keď sa ženy zastavili  pri dedkovi opýtal sa: „Žienky a, čo diétky? Držia sa, držia?“ Keď sa, čo-to o deťoch dozvedel, zaželal  im veľa zdravia a božského požehnania. A potom sa ich opýtal: „Žienky a či viete, ako sa chcel Paľo Furčo rozvádzať?“ Ženy trochu zrozpačiteli, lebo nevedeli či  to bude pravda alebo zase akési dedkovo beťárstvo. Neverili svojim ušiam či  počujú dobre, ale zvedavé boli, a tak čakali.

„Nuž bolo to tak. Paľo Furčo sa chcel naozaj dať rozviesť, preto zašiel do Zvolena k sudcovi,“ rozhovoril sa dedko.

„A deti máte?“ pýtal sa ho sudca.

„Troje, a to je ten problém, pán sudca!“

„Ja si chcem ponechať dvoje a žena tiež.“

„Tomu sa dá pomôcť. Počkajte až sa vám narodí štvrté,“ povedal sudca a usmial sa pod fúzy.

Paľo išiel spokojný domov a čakal na štvrtého potomka. Raz celkom náhodou sa v okresnom meste stretol so sudcom a ten sa ho opýtal:

„Paľo, rozsobáš už nebude?“

„Ani reči, o tom! Teraz už máme deti pätoro!“

Dedko dodal: „Nuž tak vám je to, muž so ženou ako deti pod stenou.“

A potom sa zase rozhovorili ženy: „Veru, veru ani s deťmi to nie je jednoduché. Malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti,“ povedala jedna z nich a ostatné svorne pritakávali. Každá z nich mala najmenej dve, tri. Mara Bábková, ich  mala dokonca päť. „Deti dokážu narobiť radosti i starosti,“ povedala s istotou. „O nezbedu nikdy nebýva núdza“ dodala ďalšia. Aj dedko si na jednu takúto príhodu spomenul a prisľúbil, že ju ženám nabudúce povie. „Len mi pripomeňte, ako to bolo s „koptilášom,“ istil si príbeh. Pamäť on mal dobrú, ale chcel, aby  ho ženy neobišli. Zvykol si na ne, chýbali by mu.     

Najvyššou potrebou ľudí vyššieho veku  bol, je a bude  sociálny kontakt ľudí. To platí pre každú dobu i pre tú  dávno minulú, dedkovu. Tešil sa každému stretnutiu, každému novému podnetu, a to aj napriek tomu, že žil s nami, so synom a jeho dvomi deťmi. Boli sme pre neho miestom pokoja a on pre nás zdrojom cenných  informácií zo života.

Ženy ešte spomínali, že na margo manželstva Paľa Furču vtedy dedko pridal ďalšie porekadlo:

 „Všetko do času, žena do smrti a boh naveky.“ Isto iste to tak bude, lebo dedko mal vždy pravdu!

POKRAČOVANIE NABUDÚCE


Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228594x
Priemerná čítanosť článkov: 1829x

Autor blogu