Založ si blog

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou:

„Dodržiavame pitný režim?“

Je všeobecne známe, že v extrémnych podmienkach môžeme bez príjmu kalórií vydržať niekoľko týždňov, bez príjmu tekutín vydržíme iba niekoľko dní. Sú aj iní „borci“, ale to už podľa mňa nesúvisí s múdrym rozhodnutím. Považujem to skôr za nevhodné experimentovanie s vlastným zdravím.

Prečo je pitný režim dôležitý?

Dôvod je jednoduchý – 60 až 70% ľudského tela tvorí voda. Pritom priemerne denne vylúčime (potením, močom, stolicou a dýchaním) cca 2,5 litra tekutín. Časť tekutín si dokáže telo metabolizovať, ale väčšiu časť si musíme doplniť vo forme pitného režimu.

Názory na množstvo vody, sa rôznia a často si aj protirečia. Prikláňam sa k názoru, že žiadne ideálne množstvo vypitej vody neexistuje, pretože telo a potreby každého človeka sú individuálne. Ako sa teda orientovať?

Faktory, ktoré by sme mali pri pitnom režim akceptovať:

  1. Teplota a ročné obdobie
  2. Miesto pobytu – miestnosť, región, krajina…
  3. Aktivita počas dňa – fyzická práca, šport
  4. Jedálny lístok – stravovanie – zloženie stravy
  5. Zdravotný stav.

Osobne sa mi osvedčilo „pohárové pitie“, čím si zabezpečím pravidelný príjem tekutín a dodržím zásadu, že by sme mali  piť v menších dávkach a to  niekoľkokrát denne. Nepiť celý deň a potom to dohnať naraz, urobí viac škody ako osohu. Naše obličky dokážu  cca za hodinu spracovať a približne 0,7 – 1 liter tekutín. Vysoké dávky tekutín  v krátkom čase môžu spôsobiť preťaženie obličiek a s tým spojené ďalšie zdravotné komplikácie, vrátane opuchu mozgu . Všetko, s mierou je aj v tom prípade nesmierne dôležité!

Možno poznáte slogan: „Ste to čo jete, rovnako to platí aj o pití.“ Väčšina odborníkov sa zhoduje v tom, že najvhodnejšou tekutinou je obyčajná pitná voda. Je to najprirodzenejšia a najlacnejšia možnosť, ako si doplniť tekutiny a zabezpečiť si dostatočnú hydratáciu. Navyše vyhneme sa nadbytočným kalóriám a cukrom.

Vodu si môžeme ochutiť citrónom, limetkou, mätou alebo ju nahradiť kvalitným nesladeným čajom.

Nezabudnime sa ponúknuť, nečakajme na smäd:

Tiež je pravda, že ľudia vo vyššom veku a deti necítia smäd, môže ich to ohroziť. U deti musia dohliadnuť rodičia, učitelia a vychovávatelia. U dospelých je dôležité nastaviť si systém pitného režimu. Napríklad „pohárový systém“. Neexistuje univerzálna rada, ale  určite nie problém mať veď seba pohár, fľašu a nastaviť si pripomienku alebo si zvoliť systém podľa vlastného harmonogramu dňa. Nezabúdajme, zvyk je železná košeľa. 

Dehydratáciu vieme posúdiť:

  • tmavý, zapáchajúci moč
  • zvýšená únava, ospalosť (menší objem krvi, navyše hustej a ťažko prechádzajúcej jednotlivými časťami tela)
  • nízky krvný tlak (rovnako menší objem krvi, krv je hustejšia)
  • zrýchlená frekvencia tepu
  • zlá koncentrácia, kolaps až strata vedomia

Nedopusťme takýto stav!

Ja dodržiavam  nasledovnú zásadu: poruke mám 250 ml pohár a  + – dodržiavam čas

  1. po prebudení – voda na lačný žalúdok pomáha rozprúdiť krvný obeh a naštartuje trávenie
  2. po cca 20 minútovej rannej rozcvičke – pomôžeme fungovaniu svalstva
  3. ½ hodiny pred jedlom (raňajky, obed, večera)  – aktivuje sa tráviaci systém, prečistí žalúdočná sliznica. Mám to tak zaužívané dlhé roky. Ako dieťa som mala zákaz piť pred jedlom. Vidím mamin zdvihnutý prst „Nebude ti chutiť jesť!“ Naopak, ja nepijem po jedle, pretože sa tým zriedia žalúdočné šťavy a naruší sa tráviaci proces.
  4. cca 1 hodinu pred spaním – znižuje sa riziko kardiovaskulárnych problémov,  spánok je pokojnejší.

Mne tento systém vyhovuje. Môžete a nemusíte vyskúšať, hlavne rešpektujte svoje potreby, počúvajte svoje telo.

Nezabudnime:

„Choroba učí, aké cenné je zdravie.“ 

Latinské príslovie

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

18.08.2024

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. O havranovi a líške (1)

10.08.2024

Chcete sa so mnou po PRVÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. [...]

Keď menej je viac…

04.08.2024

Chcete sa so mnou „poprechádzať“ svetom bájok? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. Menej politikárčenia a viac [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 139
Celková čítanosť: 264405x
Priemerná čítanosť článkov: 1902x

Autor blogu