Založ si blog

Medzinárodný deň-Gramotnosť

Gramotnosť – Vedeli ste, že 8.september bol vyhlásený UNESCOm už v roku 1966 za medzinárodný deň? Občas sa v kalendári zastavím a informácie si „vygúglim“. Čakám, či to všimne aj niekto iný, najmä média, aby  to nebol sviatok iba „na papieri“.

Gramotnosť/Negramotnosť, sviatok akceptujem. Hoci kalendár často ponúka rôzne absurdnosti, ale to radšej neriešim. Veď aj prečo! Máme dosť iných starostí.

Gramotnosť

„Gramotnosť sa v pôvodnom, základnom význame chápe ako kompetencia (zručnosť, schopnosť, znalosť) písania a čítania s porozumením (a príp. aj počítania). V širšom zmysle predstavuje podľa Slovníka súčasného slovenského jazyka základnú znalosť alebo ovládanie niečoho, primeranú vzdelanosť, zručnosť v istom odbore,[1] tzn. komplex disponibilít a potencialít človeka v určitej oblasti.“ Toľko citácia  z Wikipédie.

Negramotnosť

Informácia z Wikipédie je v tomto prípade trochu  stručnejšia –  „Negramotnosť alebo  anafabetizmus alebo analfabectvo – neznalosť čítania a písania“. Na druhej strane uvádza stupne negramotnosti  a rozšírenie negramotnosti v %  na slovenskom území od roku 1830 až do roku 1930. Nie sú k dispozícii nové štatistiky? Neverím, že by neexistovala negramotnosť na Slovensku. Medzier vo vzdelaní určite máme…

Mediálna gramotnosť

Pozornosť by si z môjho pohľadu zaslúžila finančná gramotnosť verzus negramotnosť. Ibaže dnes sa mi viac natíska otázka mediálnej gramotnosti, resp. negramotnosti. Bude to môj pohľad, môj názor, môžete a nemusíte súhlasiť.

Už sme raz takí, informácie s obľubou  čerpáme zo sociálnych sietí. Ja som našťastie iba na jednej, ale bohato mi stačí.

Internet „dobrý sluha a zlý pán“. Áno, ako dobrý sluha nám sprostredkuje kontakt so vzdialenejšími, či bližšími príbuznými, s priateľmi. Umožňuje nám vymieňať si zážitky, fotografie… Hovorí sa, že internet sa stáva zdrojom informácii najmä mladších, ale nezaostávame ani my skôr narodení.

Sociálne siete sú, žiaľ, často zneužívané  na kyberšikanu, na politické šarvátky, na skresľovanie, prekrúcanie historických i súčasných faktov. Do určitej miery to umožňuje anonymita v internetovom priestore. NIC neuznávam. To už nemá nič spoločné s mediálnou gramotnosťou, ani  so slušnosťou. Možno vedie skôr k mediálnej negramotnosti. Bez takého pána by sme sa  obišli!

Podľa môjho názoru cieľovou skupinou pre  zvyšovanie mediálnej gramotnosti by mali byť hlavne mladí ľudia. Predovšetkým v dobe, keď záujem mladých klesá o klasické spravodajstvo. Zároveň treba dodať, že nezáujem o spravodajstvo sa týka aj mojej generácie. Mnohí známi často konštatujú „Vypočujme si prehľad správ a po prvej reklame prepínam…“ alebo „Celý mesiac dávajú k správe jeden a ten istý záber…“ Nemajú aktuálnu fotografiu alebo je to snaha ovplyvňovať, manipulovať verejnou mienkou? Žiaľ, v masovo-komunikačnom priestore je veľa diletantov, ktorí sú buď fušeri alebo  určitú odbornosť aj majú, ale  dávajú sa zneužívať.

Uvítala by som alternatívu – objektívne spravodajstvo. 

Často počujem, čítam, že dávame prednosť konšpiračným webom. Máme si overovať fakty! Ibaže, kde je to správne miesto, kto je správny človek, ktorému máme dôverovať. Ako si overiť zdroj, autora, pravosť obrázku, či dôveryhodnosť obsahu? Prečo by sme to mali robiť individuálne? Prečo by nám túto službu nemalo robiť dôveryhodné médium, dôveryhodní ľudia? Iste máme na Slovensku veľa odborníkov,  ktorí za ostatné roky, získali vysokoškolské vzdelanie v oblasti masmediálnej komunikácii. Kde sú?

Napriek predchádzajúcemu konštatovaniu verím, že v mediálnom svete stále pôsobia žurnalisti, redaktori, spravodajcovia, publicisti vzdelaní a s úctou k objektívnemu šíreniu informácii a k  nášmu  jazyku.

Myslím si, že sa patrí k dnešnému Medzinárodnému dňu gramotnosti zaželať nám všetkým silu kritického myslenia, ktoré nám, pomôže zorientovať sa a odolať náročného tlaku, až pretlaku informácii dnešnej doby.

Nezabudnime:

„Sloboda myslenia je jediná pravá a najväčšia sloboda, ktorú človek môže dosiahnuť.“

Maxim Gorkij ruský spisovateľ 1868 – 1936

Oprava textu: 09.09.2022

Vypustila som text týkajúci sa konkrétnych NICov. Ospravedlňujem sa za ich uvedenie, ale zároveň nič nemením na svojom názore k NICom, ako takým, nakoľko som to uviedla v súvislosti so zneužívaním sociálnych sietí.

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228175x
Priemerná čítanosť článkov: 1825x

Autor blogu