Založ si blog

Príbeh jedného umlčaného a zabudnutého zvona…

Príbehy, záhady, tajomstvá…Podnetom pre môj aktuálny záujem o zvony sa stal článok uverejnený vo Zvolenských novinách/marec 2022: O umlčanom a zabudnutom hradnom zvone  na Zvolenskom zámku. V poznámke k článku stojí: Článok bol skrátený so súhlasom autora Denisa Haberlanda, kurátora zbierok úžitkového umenia, dizajnu  architektúry. Ak máte chuť a čas tu je linka: https://samosprava.zvolen.sk/archiv.phtml?id3=150564

Zaujímavé čítanie, priznám sa o umlčanom a zabudnutom hradnom zvone som počula prvý raz. Človeka zahreje pri srdci, keď počuje vyzváňať zvon. Nezáleží na mieste ani na čase. Každý zvon vytvára jedinečnú atmosféru. Kedysi ku každému zvonu patril zvonár, dnes je to skôr výnimka. Zvony sú poháňané elektrickou energiou. Osobne si spomína na milého a skromného pána Štefana Vlka, zvonára a kostolníka v Detve. Pochovaný je na miestnom cintoríne v Detve. Dlhoročný organista František Valent napísal životopis laického katolíka Štefana Vlka – Nezlomený diablom. Vždy, keď sa vraciam do Detvy, k hrobu  rodičov, zastavím sa cestou pri hrobe pána Š. Vlka i F. Valenta.

Ako dieťa som počúvala zvonenie z Detvianskeho kostola.  Osobitne mi ostalo v pamäti obedňajšie zvonenie. Ľudia pracujúci v záhradách či na poli zastali a v tichosti sa modlili: Modlitbu Anjel Pána. V nedeľu a vo sviatok som vnímala zvonenie, ktoré zvolávalo na omšu. Veľmi smutné bolo zvolenie, ktorému sa hovorilo „umieráčik“. Zvon dával ľuďom na známosť, že niekto umrel.

Našťastie nikdy som vo svojom živote nezažila, že by zvony Detvianskeho kostola vydávali poplachový signál pri požiari, povodni, radiačnom žiarení, či vpáde cudzích vojsk. Pevne dúfam a verím, že žiadne zvony v takýchto prípadoch nepočujem, nezažijem.

Radšej sa vrátim k histórii. Zvony – ich históriou, funkciou, akustikou, výrobou, spôsobom ladenia a spôsobom hrania sa zaoberá náuka o zvonoch – kampanológia.

Ak by som mala urobiť jednoduchý opis zvonu, tak poviem, že zvon je ľubozvučný nástroj kalichovitého tvaru vyrobený z bronzovej zliatiny. Sú i také, ktoré boli odliate majstrami, skúsenými „zvonármi“ z ocele. Zvon je teda tvorený telom – obráteným kalichom a srdcom, ktoré je zavesené uprostred zvonu. Práve srdce je pohyblivá, bicia súčasť zvonu, ktoré vydáva krásny zvuk.

Zvony bývajú zdobené rôznymi reliéfmi s krásnou konkrétnou tóninou. Z histórie sa dozvedáme, že prvé zdobenie zvonov, reliéfy a nápisy sa objavujú ojedinele už v 9. storočí, ale oveľa väčší rozsah je zaznamenaný až v 12.storočí. Postupne sa zdokonaľovali, prispôsobovali dobe.

Ako som už spomenula v svojich osobných skúsenostiach, zvony sú najčastejšie používané v kostoloch, chrámoch, kláštoroch a v kaplnkách. Veľké zvony v kostoloch bývajú pomenované po svätých a bývajú vysvätené. Nedá mi pri tejto príležitosti  nespomenúť významné hudobné pamiatky zložené z väčšieho počtu zvonov tzv. zvonkohry.

Ak si zmienený článok Zvolenských novín, marec 2022 prečítate určite sa dočítate, že tradičné ručné zvonenie a funkcia zvonárov bola zapísaná v roku 2011 do  Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva SR. V prípade vášho záujmu tu nájdete kompletný zoznam: https://www.ludovakultura.sk/zoznamy-nkd-slovenska/reprezentativny-zoznam-nehmotneho-kulturneho-dedicstva-slovenska/prvky-zapisane-v-reprezentativnom-zozname-nkd-slovenska/

Uvedomujem si, že jeden príspevok na blogu nemôže zachytiť všetko, na čo by som chcela upozorniť. Verím, že bude aspoň inšpiráciou k vyhľadaniu a zoznámeniu sa s ďalšími informáciami o zabudnutom hradom zvone, či o histórii zvonov vo všeobecnosti.

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218893x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu