Založ si blog

Reziliencia – schopnosť zvládať záťažové situácie, konať v súlade so svojimi hodnotami…

Zvedavosť – moja vlastnosť. Nuž, zvedavá som dosť. Zase nie, tak veľmi, aby to nebolo v medziach normy. Keď spoznám, hoci pre mňa iba jedno nové slovo snažím sa o ňom zistiť, čo najviac.

21.02.2022 nám začal na U3V pri TU Zvolen letný semester v odbore: Rozvoj mentálnych a psychických zručnosti. Prvá prednáška bola zameraná na „REZILIENCIU“, pre mňa to bola zaujímavá informácia, zaujímavá téma. Rada sa o informácie podelím, pravda, ak nás budeme mať spoločný záujem. Možno je tu niekto, kto má z tejto oblasti bohatšie vedomosti, skúsenosti verím, že sa ozve v debate.

Téma, ako šitá na túto dobu. Ostatné dva roky sú  pre všetkých mladých i tých skôr narodených náročné, poznačené pandémiou a rozporuplnými informáciami. Niekedy viac, inokedy menej sme sa vedeli stotožniť s nariadeniami, ktoré boli často zmenené skôr, než začali platiť. A potom „ buď múdra!“

Ako by to nestačilo. Pribudlo ďalšie zlo! Náš život sa opäť odchyľuje od správnej cesty, hrnie sa do záhuby, dovolím si povedať do horšej ako priniesla pandémia. Zlo si ide opäť svojou cestou a hrôza nás ochromuje. Psychika je vystavená ďalšej neúmernej a nebezpečnej záťaži.

Iste, záleží od toho v akej etape života sme sa ťažkom období nachádzali a nachádzame. Napriek tomu sme boli takmer všetci a dovolím si povedať ešte stále sme v dôsledku vojnovej hrozby vystavení preverovaniu schopnosti, ako zvládame mimoriadne záťažové situácie, aby sme prežili dobu, čo s najmenšou ujmou zdravia. Doba nás tiež preverí či konáme tak, aby naše rozhodnutia boli  v súlade s  morálnymi hodnotami…

Čo je reziliencia?

Jednoznačná definícia pojmu „reziliencia“ vraj neexistuje, tak hovoria psychológovia. Podľa dostupných informácii sa dá zjednodušene povedať, že ide o schopnosť žiť šťastný a zmysluplný život v súlade s vlastnými osobnými hodnotami, osobným potenciálom a túžbami.  Ukrývajú sa v tom i naše morálne hodnoty, ktoré nás vedome, niekedy nevedome ovplyvňujú v rozhodnutiach. Samozrejme ide o preverovanie, ako zvládame  záťažové situácie, ktorých máme v ostatnom čase  nemálo. Žiaľ, stále gradujú.

Skúste, prosím, na chvíľu prerušiť vnímanie mojich slov. Skúste zhodnotiť vlastnú schopnosť zvládania záťažových situácií. Ako sa vám  pritom  darilo a darí uplatňovať svoje morálne hodnoty, hoci i za tak mimoriadne sťaženej životnej situácií, akou je doba, poznačená pandémiou? 

Osobne si myslím, že situáciu lepšie zvládali a zvládajú ľudia, ktorí vedú zdravý životný štýl a majú silnejší imunitný systém. Nakoniec to vyplynulo z názorov a osobných skúsenosti aj našej študijnej skupiny.

Nepoviem nič nové, ak skonštatujem, že pre našu pohodu je nevyhnutne potrebná zdravá duša i zdravé telo, čo nakoniec úzko súvisí so spomínanou rezilienciou.

Ako sa k tomu postaviť?

„Baba raď!“ Dá sa vôbec v tieto dobe radiť? Osobne si myslím, že vždy môžeme pre sebe niečo urobiť. Mali by sme svoje súčasne mantinely dodržiavania životného štýlu prehodnotiť a rozhodne dĺžku mantinelov vedome posúvať, zväčšovať ich hranicu v prospech zdravia.

Možno si povzdychnete: „Ach tá doba.“ Áno doba je zlá. Nevieme, čo môžeme očakávať o deň, o týždeň o mesiac… 

Napriek tomu skúsme prijať za svoje slova Viktora Frankla: „Vtedy, keď nedokážeme zmeniť situáciu, stojíme pred výzvou zmeniť seba.“  Môžeme zmeniť svoj postoj k tej – ktorej situácii.

Nechcela som nikomu dávať rady, chcela som iba upozorniť na pár momentov, ktoré môžu podporiť naše fyzické i psychické zdravie. I to je spôsob, ako byť manažérom svojho zdravia. Chráňme si svoje zdravie psychické i fyzické, ktoré sa napokon vzájomne ovplyvňuje.

Vari nie je pravda, že sa stávame tým, čo opakovane robíme?

Múdrosť platná od vekov. (Aristoteles, starogrécky filozof)

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228219x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu