Založ si blog

Špindíra – Šmudla – Špinavá…

Slová, ktoré majú okrem spoločného začiatočného písmena aj podobný význam. Prvé dve slova majú vraj pôvod v češtine. Ibaže, ja ich radšej používam ako slovenský ekvivalent – špinavá. Dúfam, že mi to čitateľ prepáči.

     Hygiena rúk je prvým predpokladom proti šíreniu infekčných chorôb. Špindíra či Šmudla, asi o tom nikdy nepočuli. Denno-denne sme svedkami, ako sa hádajú OČKOVANÍ a NEOČKOVANÍ. Nie som sudca ani obhajca.

      Trápi ma však základný problém, ako to máme s hygienou rúk. Dovolím si povedať, že sme neboli na tom lepšie ani pred koronavírusom. Hepaptitída typu A – choroba špinavých rúk je toho dôkazom. Prenáša sa v podmienkach zhoršenej hygieny. Osobná ani komunálna hygiena mnohým nič nehovorila ani v minulosti. Nepoviem nič nové, ale značná časť ľudí doslova i dnes ignoruje hygienické a protiepidemické opatrenia. V  dobe, keď nás koronavírusy pripravujú o zdravie i o živobytie. Opravte ma, ak sa mýlim.

      Nechodím často do obchodu, ale  nejakú Špindíru a Šmudlu vždy stretnem a nie ich málo. Pokojne prejdú okolo stojana s dezinfekčným prostriedkom. Neviem, či by pomohlo, keby stojan zakričal: Špindíra! Šmudla! Stop! Myslím si, že by nepomohlo ani to, keby mal stojan predĺženú ruku, ktorou by si neporiadnika pritiahol. Musím uznať, že sú aj takí, čo sa iba „hrajú“ na dezinfekciu rúk. Robia to „akože.“ Vlastne nedezinfikujú si ruky vôbec. Ibaže, ani ich to  nezbaví v mojich očiach nálepky Špidíra a Šmudla.

     Hygiena rúk je prvým predpokladom zabránenia infekčných ochorení. Môžeme, tak ochrániť svoje zdravie. Pritom chránime nielen seba, ale aj všetkých okolo seba.

Určite všetci vieme, že najčastejšie bývajú znečistené:

  • Rukoväte na nákupných vozíkoch
  • Úchytky v dopravných prostriedkoch
  • Bankovky a mince
  • Kľučky a splachovače na verejných toaletách…

      Prečo sa, teda nechránime? Hlava mi to neberie, veď sme si návyk hygieny rúk, aspoň my „dospeláci“  mali osvojiť dávno. Že by to Špindíru a Šmudlu doma nenaučili?

       Druhá vec, ktorá ma desí je, že sa zrejme strácajú ľudia. Prepadnutia? Únos? Neviem si vysvetliť, prečo je na chodníkoch  toľko rúšok, respirátorov a ľudia, ktorým patrili chýbajú! Kto unáša tých ľudí alebo po chodníkoch opäť chodí Špindíra a Šmudla?

      A to nehovorím o skupine ľudí, ktorí budú zrejme ich príbuzní. Pretože rúško a respirátor aj, keď nosia, tak ich majú pod nosom. Nosia ich tak dlho, že už ani nevedia, kedy ich dali do obehu. Špinavé, ušmudlané, desné!

Dovolím si zacitovať, zdroj Úrad verejného zdravotníctva SR:

„Respirátor FFP2- jednorazová pomôcka, jeho životnosť  býva v bežných podmienkach 8 hodín.“

 Z rovnakého zdroja sa dozvieme, ako zaobchádzať s noseným respirátorom.

„S noseným respirátorom zaobchádzajte ako s infekčným materiálom, nedotýkajte sa jeho vonkajšieho povrchu a neodkladajte ho na okolité plochy. Nosený respirátor si snímajte opatrne, manipulujte nim iba prostredníctvom gumičiek a následne si umyte ruky.

„Ak ste mali respirátor nasadený na miestach, kde bol vysoký pohyb ľudí, resp. priestory boli stiesnené či slabo ventilované, respirátor už opakovane nepoužívajte a radšej ho vyhoďte. Použité respirátory odporúčame likvidovať ako bežný komunálny odpad, ktorý sa vkladá do plastových vriec určených na odpad a následne do kontajnerov na komunálny odpad. Tento druh odpadu nevhadzujte do nádob určených na separáciu.“

Možno sa niekomu zíde i ďalšia Informácia: https://korona.gov.sk/povinnost-nosit-ruska-a-respiratory/

Ruku na srdce, kto to tak robí? Dá sa to na 100% uplatniť v praxi? Opäť sa potvrdilo, že nariadenie, papier, internetová stránka MZ SR, UVZ.. veľa znesie. Dôležité je, že máme usmernenie, ale ako ho uviesť do života tráp sa človeče… Nosiť ich musíme, takú dobu žijeme, dobu „kovidovú“. Domnievam sa, že rúška a respirázory najspoľahlivejšie slúžia k tomu, že sa nespoznáme. Prípadne sa spoznáme iba podľa oči alebo podľa hlasu.

       Nebojte sa nechystám sa nikoho  učiť, ako si umývať a dezinfikovať ruky. Nikoho nechcem kontrolovať či nosí ruško, respirátor, resp. ako ho nosí. Každý je zodpovedný sám za seba, ibaže Špindíra a Šmudla ohrozujú nás všetkých. O to väčščí pozor si dávajme na seba. Nedovoľme chorobe zaútočiť. Neučme sa na vlastných chybách! Viď príslovie:

 „Choroba učí, aké cenné je zdravie.“ –  Latinské príslovie

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228249x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu