Založ si blog

Každý problém má riešenie, ibaže zdravie máme, len jedno…

Každý problém má riešenie, ibaže zdravie máme, len jedno. Ľahko povedať, ťažko vykonať. Dovolím si povedať, že recept neexistuje. Rady možno áno. Ibaže aj tie niekomu pomôžu, inému nie. Záleží, aký problém riešime a akú máme „výbavu“. Dôležité je, ako zvládame problémové situácie, ako sa s tým vyrovnáva naše EGO.

       Pravda je taká, že v živote je veľa vecí, s ktorými sa nedá nič urobiť. Nedajú sa vyriešiť, nedá sa od nich ujsť. Ostáva nám jediné, prijať ich a akceptovať. Nakoniec, i to je riešenie, ktoré si určite neželáme.

       Podľa môjho názoru najväčší problém je narušené zdravie chorobou alebo úrazom. V prvom rade sa stáva problémom chorého človeka – jednotlivca, jeho najbližších, jeho rodiny. Každý chorý človek svoj vlastný problém vníma, ako ten najväčší. To je prirodzené – ľudské.

       A naša súčasná spoločnosť? Nevníma ochorenie rovnako? Nepovažuje ho viac-menej za problém jednotlivca? Potom prichádza na rad iná otázka. Nie je na mieste požiadavka, starať sa o svoje zdravie, byť manažérom vlastného zdravia? Veď, prevencia je prvoradá! Žiť by sme mali, tak, aby sme si problémy do života nepustili, aby sme si ich nevytvorili ľahostajným prístupom k životu.

     Veľa ľudí podceňuje závažnú rodinnú anamnézu. S pocitom: „Mňa sa to nemôže  dotýkať.“ Odmietajú pravidelné preventívne prehliadky. Niekedy to vyjde, ale častejšie nie! Gény neoklameme.

       Žiaľ, už sme raz takí, problémy začíname riešiť, až vtedy, keď sa nás začnú bytostne dotýkať. Vtedy je to často na poslednú chvíľu, o päť minút dvanásť. Dokonca aj päť minút po dvanástej. Neskoro! Bolesťou telo hlási, že nie je niečo v poriadku. Volá o pomoc. Vtedy treba zakročiť!

      V dôsledku hektického života plného stresov počet rôznych ochorení narastá. Nehovorím, nič nové, iba dávam podnet na zamyslenie. Poruchy krvného tlaku, srdcovo-cievneho systému, trávenia, onkologické choroby, úzkostné stavy, dokonca depresie. To všetko súvisí so spôsobnom nášho života. Rovnako ako poruchy spánku, neschopnosť koncentrácie, bolesti hlavy. Týmito problémami dnes trpí nesmierne veľa ľudí. Telo i duša tvoria jeden celok. Ak je  vystavená zvýšeným nárokom jedna časť, reaguje súčasne aj druhá. Mnohé choroby sú cenou za životný štýl, ktorý vedieme.

       V zásade platí, že výsledok starostlivosti o zdravie, je tým lepší, čím skôr začneme. Ak treba vyhľadajme pomoc. V začiatkoch často stačí, podľa konkrétneho problému siahnuť do „domácej lekárne starej mamy“. Termofory, elektrické podušky, bandáže, vodoliečba, bylinové čaje nachádzajú uplatnenie aj v dnešnej medicíne.

      Ibaže, ak naše telo napriek tomu nereaguje treba vyhľadať lekára. V čom potom spočíva naša šanca? V tom, aby sme chytili život do vlastných rúk. Zdravým a prirodzeným spôsobom života môžeme ochoreniam zabrániť. S veľkou pravdepodobnosťou sa neocitneme v situácii s otázkou, ako riešiť svoj zdravotný problém.

     Neradím, iba dávam podnet a nabádam  k zamysleniu. Už otázkou: „Čo môžem pre svoje zdravie urobiť ?“ Urobím veľa. Nečakajme, že to za nás niekto urobí. Nehľadajme spôsob, ako sa to nedá. Hlavne v dnešnej dobe nájdeme veľa prekážok, veľa dôvodov, ako sa to nedá, lebo pandémia… Nedovoľme, aby vo vašom živote nastali  situácie, s ktorými sa už nedá nič  urobiť, iba ich prijať a akceptovať.

Nezabudnime:

„Choroba učí, aké cenné je zdravie.“ 

Latinské príslovie

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218848x
Priemerná čítanosť článkov: 1809x

Autor blogu