Založ si blog

Keď si nahnevaný, radšej mlč…

Patrí či nepatrí hnev do nášho života? Možno si spomínate na Jozefa Krištofa, prípadne na duo Jozef Krištof a Zdeno Sychra a na pieseň Nervózna família.

„Vou, čo s ňou s nervóznou vašou famíliou… Vždy, keď k vám prídem, tak sa vadíte, niet trochu kľudu v tom vašom byte…“

     Dnes sa vadíme všade, najviac asi na sociálnych sieťach. Vadiť sa zoči-voči je náročnejšie, aj slova treba viac vyberať. Sociálne siete sú priam ideálnou pôdou, ako sa rýchlo povadiť. Vypustiť paru! Paráda, veď je to často pod vymysleným statusom, s vymysleným menom. Prihovára sa nám, uráža nás, nadávam nám „NIK“. A gramatika? Radšej pomlčím. Niektorým ľuďom sa to naozaj darí majstrovsky.

     Chyba, preklep sa môže  prihodiť. Slovenské príslovie hovorí, že aj majster tesár sa utne. Hrubé chyby – „hrubice“ to snáď už nie! Ibaže, niektorým ľuďom sa to darí.

     Viac razy som sa stretla s názorom, že veľa ľudí, hoci čítajú nedokážu porozumieť textu. A na svete je ďalší problém: dôsledne neprečítaný, nepochopený text, prípadne „vytrhnuté z kontextu“. Možno za to ani nemôžu, nevedia to inak. Slovenské príslovie o takej situácii zvykne hovoriť: „Ja o voze a on/ona o koze“. Odreagujú sa a pritom možno nahnevajú ďalších  „X“ ľudí. Vraj, účel svätí prostriedky, čo tiež nie je správny postoj a určite nie je morálny.

     Hnev podľa mňa patrí do života. Tomu sa nedá vyhnúť! Ibaže hnev by nás nemal viesť k deštruktívnemu konaniu. Nadýchnuť sa, zamyslieť sa, upokojiť sa. Keď sa upokojíme mal by nás hnev podnietiť k tomu, aby sme urobili konkrétne a hlavne správne kroky, ktoré by mali smerovať k obnoveniu hodnôt. Naše kroky by mali smerovať k rovnováhe medzi zlom a dobrom.

Chybovať môžeme, nikto nie je neomylný. Chyby nerobí iba ten, kto nič nerobí. Neanuluje to myšlienku: „Keď si nahnevaný, radšej mlč.“ V opačnom prípade povieme, čo by nás mohlo dlho mrzieť. Stále platí, že slovo je cukor i meč!

Moje životné motto v reálnom i vo virtuálnom svete:

„Tolerancia nespočíva v tom, že zdieľame názor niekoho iného, ale v tom, že poskytneme druhému právo mať iný názor.“  Viktor Frankl

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228370x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu