Založ si blog

„Babka hotel“…

       Jeseň a prichádzajúca zima sú priam ideálnym obdobím na posedenie pri šálke čaju. Osviežujúca pikantná chuť a vôňa lahodného nápoja spríjemňovala aj stretnutie dvoch bývalých spolužiačok – Heleny a Zdenky. Čaj im prehrial telo a spomienky dušu.

     „Čaj o piatej.“ Helena vyslovovala slovo po slove, ako by chcela preťať tabu, ktoré  dlhé roky  toto slovné spojenie sprevádzalo.

       Druhá polovica 70. rokov 20. storočia – študentské roky Heleny a Zdenky. V- kluby, tzv. „Véčka“ a čaj o piatej očaril veľa mladých ľudí. Vznikali študentské lásky i dlhodobé vzťahy. Účasť vo vysokoškolskom klube bola kontrolovaná, vstup bol na index. Kto chcel, cestičku si našiel. Našla si ju aj Helena, hoci stredoškoláčka. „Krásna Helena“, tak ju volali. Uhrančivým pohľadom si otvorila každé dvere. Jej oči zrkadlili úžasné sebavedomie, ibaže vo svojej podstate to bola citlivá duša.

      „Véčko“ –  práve tam jej vstúpil do života Boris. Láska na prvý pohľad. Urobila pre neho všetko, ako sa hovorí, možné i nemožné. Hoci ju jeho spolužiaci varovali, nedala na rady. Nakoniec, ktorý zamilovaný človek dá na rady? A Borisovi to vyhovovalo. Helenina babka ho prijala na privát – lacný „babka hotel“ a k nemu rôzne dobroty – chutné večere, výborné koláče.

        Helena zmaturovala. Borisovi chýbali do získania diplomu ešte tri roky.  Nemohli žiť z podpory babky, preto sa vzdala  svojho sna, nešla na vysokú školu. Zamestnala sa, aby sa postarala o obidvoch. Čo človek neurobí pre lásku? Borisovi to nesmierne vyhovovalo, priam na to čakal a samozrejme ničím neprispel. Chudák študent!  Za celé  obdobie, čo boli spolu, nedokázal Helenu predstaviť ani rodičom. Raz vraj ochoreli, inokedy odcestovali…  

     Zbytočne niekto Helene povedal, že má „na očiach závoj či vlčiu tmu“, radšej sa od takých ľudí „odstrihla“, než by bola pripustila nečestné Borisove úmysly. Bola šťastná, a to jej stačilo.

      Tešila sa na Borisovu promóciu. Šetrila, aby kúpila dva poukazy do Bulharska. Helenin otec dohodol Borisovi výborné pracovné miesto. Ich trojročný vzťah mal byť ukončený svadbou. Helena sa tešila, že „vytrela zrak“ všetkým, čo veštili katastrofický scenár.

      Deň promócie mal byť významným pre obidvoch, veď Helena mala konečne spoznať Borisových rodičov. V aule vysokej školy bolo ako v úli, študenti, rodinní príslušníci, iba jeho nebolo. Úporne ho hľadala, až napokon niekoho napadlo či má správny termín. Nemala! Deň súhlasil, hodina nie. Boris bol v prvej skupine a toto bola už tretia. Helena sa vypotácala z auly, sadla si na lavičku a usedavo sa rozplakala. Ešte, že tam nestihli prísť rodičia a babka. Muž, ktorého milovala bol už v tom čase v rýchliku, odchádzal na východ Slovenska. Neskôr sa dozvedela, že sa v poslednom ročníku vysokej školy oženil. Doma ho čakala tehotná manželka. Citlivá Helenina duša to neuniesla, stratila zmyslel života. Uzavrela sa, izolovala. Krásna Helena sa stratila.

      Až dnes sa bývalé spolužiačky stretli, až dnes sa Zdenka dozvedela, čím si Helena prešla. Čas zahojí všetky rany, a tak Helena otvorene vyrozprávala svoj príbeh.

      Nebolo to ľahké obdobie, ale prekonala ho. Nakoniec si splnila aj svoj sen – ukončila vysokú školu. Dnes učí na vysokej škole a prežíva s mladými ich študentské lásky. Nikomu neradí, zamilovaný človek, nedá na rady, a to ona dobre vie. Naše stretnutie nebolo celkom náhodné, pochopila som to až, keď ma oslovila: „Zdenka, chcela som Ti svoj príbeh  rozpovedať, vlastne dopovedať.  Neviem či som sa vtedy  hnevala viac  na teba alebo na seba. Hoci po rokoch, potrebovala som ťa stretnúť a povedať nahlas, že si mala si pravdu. Boris nebol muž môjho života.“

     Silne sme sa objali a ja som ešte dodala: „ Jedno anglické príslovie hovorí, že cesta do neba vedie okolo kanvice čaju.  My stojíme pevne na zemi, ale opäť sme našli cestu k sebe  –  symbolicky pri šálke čaju – do neba našej mladosti.“ 

Vieme hovoriť, vieme písať. Znamena to, že vieme aj komunikovať?

23.03.2024

Nič nové na svete: hádky, konflikty, názorové nezhody často vznikajú, ako dôsledok komunikácie. Presviedčajú ma o tom debaty na rôznych úrovniach. Podľa môjho názoru to platí v reálnom živote i v tomto virtuálnom. Paradoxom doby sa stáva, že zdrojom konfliktov je komunikácia, resp. spôsob komunikácie a pritom by efektívna verbálna, [...]

Čistota pol života…

19.03.2024

Vieme byť úžasne vynaliezaví, aj zo slovenského príslovia urobíme politickú tému, či pokus o paródiu. Stretla som sa s názorom, že vraj „čistota pol života“ znamená „umývanie rúk a pranie špinavých peňazí“. Každý to má inak. Niekto nemá, čo prať, zatiaľ iní by možno potrebovali „práčku“, ale ruky by sme si mali umývať všetci. Vrátim [...]

Keď dvaja posudzujú to isté, nemusí to byť to isté…

13.03.2024

Všetci sa usilujeme upevniť si svoje zdravie. Mladším ide o zlepšenie pracovnej schopnosti alebo chcú urýchliť návrat do pracovného procesu. Skôr narodeným, seniorom, dôchodcom ide o predlženie životnej aktivity. Ak má niekto z kúpeľnej liečby frustráciu zrejme to bude iba jeho problém. Jedného takého som našla – blogéra. Ak mal kúpeľnú liečbu pridelenú [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 121
Celková čítanosť: 218793x
Priemerná čítanosť článkov: 1808x

Autor blogu