Založ si blog

Pýcha a pád

      „Pýcha pádu predchádza!“  Začal dedko raz  rozhovor so ženami. „Toto sa vám vraj stalo, až hen v Rimavskej doline.“  Hoci ženy veľmi neverili, skôr počítali s tým, že to dedko zase niekde vyčítal, napriek tomu so záujmom počúvali. A dedko hneď začal:

„Bol raz jeden mechúrik a ten sa vybral na skusy do sveta. Ide sám, ako prst a po čase sa stretne so slamkou. Slamka prehovorí:

Pán Boh daj šťastia mechúrik!

Pán Boh daj aj tebe slamka!

Kdeže ideš mechúrik, kdeže?

Nuž vybral som sa svetom.

Keď ideš svetom, tak poďme vedno, povedala slamka.

A tak išli svetom spolu a veru bolo im veselšie. Prešli kus sveta a stretli sa s uhlíkom.

Pán Boh daj šťastie dobrí ľudia!

Pán Boh daj aj tebe uhlík!

A kdeže idete ľudkovia?

„Ideme svetom svorne povedali mechúrik i slamka. Ak chceš, pod s nami.“ A uhlík sa hneď pridal. Idú, idú, idú… Prešli dlhú cestu až prišli k veľkej rieke. Mechúrik so slamkou by preplávali, problém bol s uhlíkom. Začal prosiť: „Kamaráti moji, hádam ma tu nenecháte, veď má len dáko prepravte!“ Mechúrik nepočúval a hrdo si preplával na druhú stranu. Slamka sa zmilovala nad uhlíkom, zobrala ho na chrbát a začala plávať. Keď prišli do prostriedku rieky slamka prehorela, uhlík padol do vody a hneď sa tam utopil. Mechúrik sa pozeral z brehu pyšne a škodoradostne sa smial. Smeje sa, rehoce až naraz pukne od smiechu. A bolo aj po mechúriku!

Nemohol byť ten nešťastník radšej skromnejší? Dedko položil rečnícku otázku a hneď si aj odpovedal. „Aj s ľuďmi je to niekedy tak ako s mechúrikom. Skromný človek nepriťahuje pozornosť na seba. A neskromnosť? Veru viac bije do očí ako skromnosť,“ dedko s vážnou tvárou uzavrel príbeh a ženy ticho pritakávali.

      Takých „mechúrikov“ je dnes nesmierne veľa. Určite ste si spomenuli na vhodný príklad z vlastného bezprostredného alebo širšieho okolia. Nech si puknú!

    Milí čitatelia blogov, týmto príbehom rozhovory dedka so žienkami ukončím. Verím, že boli rovnako zaujímavé ako pre mňa, tak aj pre vás.

Predpokladám, že oveľa zaujímavejšie by mohli byť príbehy, ktoré osobne  prežila vnučka spolu s dedkom. Hoci s veľkým časovým odstupom, ale rozpovedané s láskou, s úctou k životu a k dedkovi.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

20.07.2024

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M. Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde [...]

Všetko s mierou a platí to aj o vode…

12.07.2024

Hoci je voda pre život nesmierne dôležitá slovné spojenie „všetko s mierou“ platí aj o vode. Tým však v žiadnom prípade nechcem podceňovať pitný režim, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch. Pekne po poriadku, začnem prepotrebnou hydratáciou organizmu s otázkou: „Dodržiavame pitný režim?“ Je všeobecne známe, že v extrémnych [...]

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

06.07.2024

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť… Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či už [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 135
Celková čítanosť: 254940x
Priemerná čítanosť článkov: 1888x

Autor blogu