Založ si blog

Pýcha a pád

      „Pýcha pádu predchádza!“  Začal dedko raz  rozhovor so ženami. „Toto sa vám vraj stalo, až hen v Rimavskej doline.“  Hoci ženy veľmi neverili, skôr počítali s tým, že to dedko zase niekde vyčítal, napriek tomu so záujmom počúvali. A dedko hneď začal:

„Bol raz jeden mechúrik a ten sa vybral na skusy do sveta. Ide sám, ako prst a po čase sa stretne so slamkou. Slamka prehovorí:

Pán Boh daj šťastia mechúrik!

Pán Boh daj aj tebe slamka!

Kdeže ideš mechúrik, kdeže?

Nuž vybral som sa svetom.

Keď ideš svetom, tak poďme vedno, povedala slamka.

A tak išli svetom spolu a veru bolo im veselšie. Prešli kus sveta a stretli sa s uhlíkom.

Pán Boh daj šťastie dobrí ľudia!

Pán Boh daj aj tebe uhlík!

A kdeže idete ľudkovia?

„Ideme svetom svorne povedali mechúrik i slamka. Ak chceš, pod s nami.“ A uhlík sa hneď pridal. Idú, idú, idú… Prešli dlhú cestu až prišli k veľkej rieke. Mechúrik so slamkou by preplávali, problém bol s uhlíkom. Začal prosiť: „Kamaráti moji, hádam ma tu nenecháte, veď má len dáko prepravte!“ Mechúrik nepočúval a hrdo si preplával na druhú stranu. Slamka sa zmilovala nad uhlíkom, zobrala ho na chrbát a začala plávať. Keď prišli do prostriedku rieky slamka prehorela, uhlík padol do vody a hneď sa tam utopil. Mechúrik sa pozeral z brehu pyšne a škodoradostne sa smial. Smeje sa, rehoce až naraz pukne od smiechu. A bolo aj po mechúriku!

Nemohol byť ten nešťastník radšej skromnejší? Dedko položil rečnícku otázku a hneď si aj odpovedal. „Aj s ľuďmi je to niekedy tak ako s mechúrikom. Skromný človek nepriťahuje pozornosť na seba. A neskromnosť? Veru viac bije do očí ako skromnosť,“ dedko s vážnou tvárou uzavrel príbeh a ženy ticho pritakávali.

      Takých „mechúrikov“ je dnes nesmierne veľa. Určite ste si spomenuli na vhodný príklad z vlastného bezprostredného alebo širšieho okolia. Nech si puknú!

    Milí čitatelia blogov, týmto príbehom rozhovory dedka so žienkami ukončím. Verím, že boli rovnako zaujímavé ako pre mňa, tak aj pre vás.

Predpokladám, že oveľa zaujímavejšie by mohli byť príbehy, ktoré osobne  prežila vnučka spolu s dedkom. Hoci s veľkým časovým odstupom, ale rozpovedané s láskou, s úctou k životu a k dedkovi.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

ORCHIDEA – jemná krása

30.03.2024

Učarovala mi jemná krása orchidey. Nevynechám žiadnu príležitosť, a tak bolo úplne samozrejme, že som absolvovala cestu do Martina, do Slovenského národného múzea – Múzea Andreja Kmeťa, na výstavu pod názvom: Trópy v Turci – exotické orchidey. Potešenie pre oči i pre dušu. Orchidey sú stále žiadané interiérové rastliny v domácnosti, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 124
Celková čítanosť: 225492x
Priemerná čítanosť článkov: 1818x

Autor blogu