Založ si blog

To musí ísť do novín!

Noviny a novinári, veru kedysi mali iný kredit, ako je tomu dnes. Hovorí sa, že noviny sú zrkadlom doby. Možno dnes mnohí novinári strácajú kredit práve pod vplyvom doby ibaže,  aj novinári majú na tom svoj podiel. To by však bol iný príbeh.

      V čase môjho detstva dedko najčastejšie spomínal Katolícke noviny, ktoré vydáva od roku 1940 Spolok svätého Vojtecha. Neskôr prichádzal do rodiny denník „Práca“ a závodné noviny Bučinár, ktoré prinášal domov otecko. Vtedy neexistoval žiadny bulvár, „byť v novinách“ bola skôr česť. Preto, ak išlo o zmienku „byť v novinách“ privítala  tetka Kutáčiková s mimoriadnym  nadšením.

     Jedného dňa, keď sa blížila nedeľa, išli ženy do mestečka za nákupmi.  „Žienky a, čo bude dobré k obedu?“ Pýtal sa dedko ženičiek. Mara Vlchová sa hneď pochválila, že veru  u nich bude husacina. Dedko na to pohotove povedal: „Len, aby to nedopadlo tak ako u Kutáčikov.“

„Akože to bolo?“  Vyzvedali ženy.

Jednu nedeľu si pripravili Kutáčikovci  na obed pečenú hus. Znenazdania  prišiel sváko Fero, nebolo času hus schovať. Čo už! Tak ho gazdiná pozvala: „Sváko poďte hus okoštovať!“ Najskôr sa vykrúcal, že nemá chuť, potom zase, že nemá čas. Napokon si sadol a za chvíľu bola polovica husi preč. Veď to poznáte, že  s jedlom rastie chuť!  Keď si zajedol povedal:

“Gazdiná, niečo také dobré som ešte nejedol. To sa musí dať do novín!“  Pani Kutáčiková sa potešila, možno prestala aj dýcha. Oželela stratu pol husi.  Ibaže  sváko Fero vytiahol z vrecka staré noviny, do ktorých zabalil druhú polovicu husi!“

Tetka Kutáčikova s úžasom vypleštila oči, div jej nevypadli. „Kutáčiková bola veľmi dobrá a šikovná kuchárka, možno si aj zaslúžila byť v novinách, ale prísť o celú hus si naozaj nezaslúžila.“ Uzavrel dedko mini drámu Kutáčikovcov.

Lichotil mu záujem poslucháčok. Očká sa  mu šibalsky rozsvietili, čo znamenalo, že špekuluje, čo povie ženám nabudúce. Môj dedko bol výborný rozprávač príbehov. Každý príbeh precítil a pridal svoj krásny fonetický hlas. Že ich niekde vyčítal, počul…? To, predsa nebolo podstatné.  Bol to naozajstný beťár, vtipkár spod Poľany.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228247x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu