Založ si blog

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. Neskúsiš/nevieš – skúšam.

BÁJKA O LÍŠKE A DIVIAKOVI

Čo sa stalo?

Utekala líška lesom a registrovala, aký je tam nesmierny pokoj. Nepočula zvuky zvierat, nepočula poľovníkov. Zamerala sa na hľadanie koristi. Bola nesmierne spokojná so situáciou v lese, keď tu zrazu uvidela diviaka, ako si o strom ostrí kly.

Líška ho chvíľu pozorovala a so záujmom sa opýtala: „Načo si brúsiš kly? Vôbec to netreba. Dnes je v lese pokoj, nikde nikoho,  ani poľovníci tu  nie sú. Naozaj tu nie je nikto, kto by ťa chcel napadnúť, sebaisto zdôraznila  líška.

Diviak na chvíľu prestal s brúsením, započúval sa a líške odpovedal: „Možno máš pravdu, je tu pokoj, ibaže, keď sa ocitnem v nebezpečenstve chcem byť pripravený. Potom už nebude čas brúsiť si kly“ a pokojne pokračoval v brúsení.

Čo z toho vyplýva?

Líšku zdanlivá pohoda obrala o prirodzený inštinkt – byť v strehu, predvídať nebezpečenstvo. Naopak diviak bol opatrný, ostražitý.

Poučenie: BUĎ VŽDY NA VŠETKO PRIPRAVENÝ!

Možno ste si práve teraz spomenuli na podobnú príhodu, kedy nedostatočná pozornosť, podcenenie  nebezpečenstva mali navrch aj medzi nami ľuďmi. Možno sa o skúsenosť podelíte.

Vopred ďakujem za názor a korektnú diskusiu.

Nabudúce: O líške a o strapci hrozna

Zdroj: Ezopove bájky, ktoré zo starogréckeho originálu preložila Etela Šimovičová. Prerozprávané autorkou blogu.

Obrázok: Zdroj –  free obrázok internet.  Úprava – PowerPoint – autorka blogu

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo: O líške a strapci hrozna (3)

15.09.2024

Chcete sa so mnou po TRETÍ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. O havranovi a líške (1)

10.08.2024

Chcete sa so mnou po PRVÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. [...]

Keď menej je viac…

04.08.2024

Chcete sa so mnou „poprechádzať“ svetom bájok? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. Menej politikárčenia a viac [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 266775x
Priemerná čítanosť článkov: 1906x

Autor blogu