Založ si blog

Keď menej je viac…

Chcete sa so mnou „poprechádzať“ svetom bájok? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej  diskusii. Menej politikárčenia a viac tolerancie…

Veru, veru niekedy mám pocit, že aj dnes svetu diktuje Mómos (latinsky Momus) grécky boh hlúposti a výsmechu. Hlúposti, sarkazmu a výsmechu je medzi nami „habadej“.

Prečo bájky?

Možno snaha múdrosťou bájky obohatiť vnímavého človeka – čitateľa s otvoreným srdcom. Pripomenúť morálne ponaučenie, hľadať posolstvo a vyvodiť z toho ponaučenie.

Bájkar kritizoval nešváry spoločnosti. Svojim spôsobom pôsobil na ľudí a vychovával ich jemnou, láskavou formou humoru. Želala by som si, aby aj v našej dobe bolo menej sarkazmu, menej zloby a viac porozumenia, ku ktorému by mohlo aj dnes prispieť hľadanie posolstva v bájkach. Či…?

Na začiatok, pre úplnosť pridám pár všeobecne dostupných informácii o svetom uznávanom bájkarovi, a postupne prejdem  k téme: Ezop, staroveký autor bájok, mojimi očami – čosi som počula, čosi prečítala a prispôsobila si. Pravda, za podmienok, dodržania autorovho posolstva, ktoré bájky v sebe nesú.

 „Ezop jednoznačne patrí k najznámejším bájkarom sveta. Pôsobil v Grécku asi v 6. st. pred Kr. Jeho tvorba sa spočiatku prenášala, len ústne a zozbieraná  bola  údajne až v 3. storočí pred Kristom. Z dostupnej literatúry sa dozvedáme, že Ezop bol ázijského pôvod,  na svojich cestách rozprával, vymýšľal bájky. Tak sa šírila jeho sláva, ale získal aj veľa nepriateľov. Svojou iróniou mal uraziť Delfanov, obžalovali ho so svätokrádeže a nespravodlivo ho poslali na smrť. Údajne ho  kňazi a veriaci udierali a sotili ho do hlbín mora… Umrieť mal v roku  564 pred Kristom, v meste Delfy.“

„Vyguglila“ som si, že Ezopova zbierka obsahuje vyše 350 bájok, vraj sa nedá celkom rozpoznať, ktoré sú skutočne Ezopove. Vo svojich komédiách  využíval jeho bájky Aristofanes (otec gréckej komédie). Sokrates, vraj pred svojou smrťou niektoré bájky zveršoval…

Hrdinami Ezopových bájok sú predovšetkým zvieratá, na konci bájky je posolstvo, poučenie. Ezop písal aj bájky o ľuďoch, kde hlavnými postavami boli, najmä chudobní ľudia. Poukazoval na neduhy ľudí, akými je lakomosť a chamtivosť. Neduhy, ktoré, žiaľ, nevymizli. Sú tu medzi nami!

Ezopove bájky ma sprevádzali, dovolím si povedať, že aj ovplyvňovali od útleho detstva. Čítal mi ich dedko. Páčil sa mi text, ale najmä dedkov fonetický hlas. Na záver každej bájky sme spolu hovorili o poučení, o posolstve, a to mi spolu so spomienkou na môjho láskavého dedka zostalo na celý život.

Som veľký idealista, vždy hľadám dobro a spravodlivosť. V každom životnom príbehu, v každom človeku hľadám to, čo je v ňom dobré. Niekedy hľadám aj zbytočne, ale taký je život.

Pokúsim sa posolstvo bájky spojiť so žiadosťou pre vás čitateľov. Vložte, prosím  do debaty krátky príbeh (pár slovami) z reálneho života (videné, počuté, odporované). Ak sa  to podarí budem rada. Nakoniec prečo nie, hovorí sa a iste aj platí: „Neskúsiš? Nevieš!“

Nabudúce: Ezop – Havran a líška

Zdroj: internet, ale najmä kniha: Ezopove bájky, ktoré zo starogréckeho originálu preložila Etela Šimovičová

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo: O líške a strapci hrozna (3)

15.09.2024

Chcete sa so mnou po TRETÍ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

18.08.2024

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. O havranovi a líške (1)

10.08.2024

Chcete sa so mnou po PRVÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 266279x
Priemerná čítanosť článkov: 1902x

Autor blogu