Založ si blog

Nemám šťastie… Nemám peniaze… Nemám zdravie…

Určite ste sa stretli s človekom, ktorý túži po šťastí, nakoniec, kto by netúžil. Ibaže, tento „človiečik“ má v repertoári životných tém iba také vety, ktoré so železnou pravidelnosťou začínajú slovom N E M Á M.

Tento raz sa podelím o zážitok z cestovania vlakom. Cesta zo Zvolenia do Bratislavy trvá niekoľko hodín, prisadla som si do kupé, kde sedela milá pani s bohatými životnými i profesijnými skúsenosťami. Slovo dalo, slovo a začal celkom príjemný rozhovor, ktorý sa po čase otočil na tému pozitívneho myslenia. V mnohých ohľadom sme sa zhodli, rozumeli sme si.

Nech to vyznie akokoľvek zvláštne, obidve veríme (možno je nás oveľa viac), že niekde vo vesmíre existuje „niekto“, kto na negatívne slová reaguje. Asi takto: „ Hovoríš, že nemáš? Tak nebudeš mať!  Verte/Neverte. Ja tomu verím, že sa negatívne posolstvo vracia. Niekedy, žiaľ, väčšou silou, ako by sme si želali.

Na druhej strane nikto nemôže nič urobiť za nás. Musíme priložiť ruku k dielu, nečakať, že sa niečo dostaví samé od seba, iba na základe pozitívnych myšlienok. Aj keď je nad slnko jasné, že si svojimi myšlienkami ovplyvňujeme realitu.

Z našej debaty vyplynulo pár názorov, možno rád…, zoberte si to, ako chcete. Nevadí, ak v tomto momente prepnete na inú stránku. Akceptujem slobodu výberu. Pre tých, čo ostali pokračujem:

Čomu by sme sa mali vyvarovať?

  • Mali by sme odpustiť a opustiť staré krivdy. Je viac, ako isté, že krivdy na úrovni podvedomia blokujú možnosť pozitívnych zmien v živote.
  • Mali by sme sa vyvarovať hovoriť vety: Mne sa to nepodarí. Ja na to nemám. Ak si veríme, už to je záruka budúceho úspechu.
  • Mali by sme hľadať lásku svojho života, ale nie za každú cenu. Skutočná láska prichádza prirodzene, harmonicky a spravidla iba raz za život.

Je všeobecne známe, že šťastní ľudia priťahujú iných ľudí. Tiež sa hovorí, že šťastní ľudia žijú dlhšie a choroby ich skôr obchádzajú. Biopsychosociálnu jednotu organizmu nepoprieme. Naše fyzické zdravie je odrazom psychického zdravia a naopak.

Ako by sme mali zmeniť naše myslenie, ako posilniť vnútornú silu?

  • Mali by sme sa vyvarovať rozhovorom na tému  choroby. Ak je to nevyhnutné, tak sa posťažujme iba lekárovi. Človek, ktorý sa stále ponosuje na neduhy, podrobne o nich rozpráva v svojom okolí, tak si nevedomky podkopáva  vlastné zdravie.
  • Mali by sme sa vyhnúť radám typu „Doktor Google“ Správnu  diagnózu môže určiť iba odborník. Často sa stáva, keď  napr. opakovane hovoríme: „Určite mám túto alebo túto chorobu…“, tak si ju naprogramujeme a čoskoro sa naše obavy môžu naplniť.
  • Mali by sme sa vyhnúť agresívne naladeným ľuďom a v žiadnom prípade s nimi nevstupovať do komunikácie a už vôbec nie do sporu. Negatívne posolstvo rozkladá náš organizmus. Zdravie sa odvíja od vnútorného pokoja a pozitívneho postoja k životu.

Peniaze by sme nemali preceňovať, ani podceňovať. Veľa ľudí je presvedčených, že peniaze  neprinášajú šťastie, ale skôr naopak, že šťastie prináša peniaze…

  • Mali by sme sa vyhnúť hovoriť vety: „Keď by som mal peniaze, bol by som šťastný,“ práve vtedy zákon príťažlivosti zvykne fungovať opačne. Dobré veci, úspech prichádzajú k človeku, keď je šťastný.
  • Mali by sme sa vyhnúť sťažnostiam, ako napr. „Nezbavím sa dlhov. Nenájdem si dobrú prácu.“ Tieto vety akoby blokovali  prinášanie peňazí.
  • Mali by sme šetriť, ale vyhnúť sa zámeru na horšie časy. Šetrime si  na dovolenku, na príjemné prekvapenie, na niečo konkrétne, zmysluplné, čo nám a našej rodine urobí radosť. Tým nechcem negovať fakt, že určitá rezerva je potrebná. Ja zvyknem povedať, že je to  pre „strýčka Príhodu“.
  • Mali by sme sa vedieť potešiť, aj vtedy, ak sme si kúpili niečo neplánovane, spontánne. Drobné výdavky, hoci nevyhnutne nepotrebné k životu, s ktorými nás sprevádzajú príjemné zážitky, ktoré sme si užívali od srdca.

Môžeme skúsiť, takto premýšľať a nemusíme. Vždy je o nás, nič nestratíme, ale získať môžeme…

Poznámka: osobne sa  snažím  rešpektovať Podmienky používania osobného blogu – moje príspevky sú pravdivé, podložené mojim vzdelaním a mojimi životnými skúsenosťami. Nikoho k ničomu nenabádam. Moje názory  nikomu neublížia, ak číta s porozumením a koná na základe slobodnej vôle.

Rovnako by som ocenila, keby aj účastníci debaty rešpektovali, že sú zakázané urážky, vulgarizmy, zosmiešňovanie, dehonestovanie iného človeka, iba preto, že má iný názor.

Poznámka: Ilustračný obrázok, citát upravený cez program PowerPoint – autorka blogu

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

18.08.2024

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. O havranovi a líške (1)

10.08.2024

Chcete sa so mnou po PRVÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. [...]

Keď menej je viac…

04.08.2024

Chcete sa so mnou „poprechádzať“ svetom bájok? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej diskusii. Menej politikárčenia a viac [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 139
Celková čítanosť: 264406x
Priemerná čítanosť článkov: 1902x

Autor blogu