Založ si blog

Čože sa to stalo, čo sa prihodilo?

Príbeh, či historka? Už samotné slovo „príbeh, historka“ nás nabáda zbystriť pozornosť. Príbehy priťahujú našu pozornosť…

Okrem samotného príbehu, historky je dôležitý aj rozprávač. On vdýchne dušu príbehu. Príbeh môže byť inšpiratívny, motivačný, ale rovnako môže byť odstrašujúci. V každom prípade môže byť poučný, či  už v sebe nesie pozitívny alebo negatívny náboj. Môžeme sa naučiť niečo nové, dobré a správne, alebo nám príbeh pomôže vyhnúť sa prípadným chybám.

Ja osobne rada čítam príbehy, rada píšem príbehy, najmä odpozorované, ale nebránim sa ani prežitým, ak  majú splniť svoj účel. Určite nie som sama, s takou ambíciou  nás je nesmierne veľa.

Môžete a nemusíte so mnou súhlasiť. Často ma prekvapujeme diskusia k príbehom. Ak niekto príde s príbehom  a diskusia sa  točí o tom, ako mal hrdina/hrdinovia konať, čo mali urobiť, tak tomu nie veľmi rozumiem. Môže to byť prianie niektorých diskutujúcich, ale výsledok aj, tak neovplyvnia. Čo sa stalo, stalo sa…

Toto poznanie bolo pre mňa podnetom, že som svoju pozornosť zamerala na rozprávačov. Rozprávača, vnímam v prvom rade, ako sprostredkovateľa medzi tým, kto príbeh zažil, napríklad: priateľ/priateľka, kolega/kolegyňa, sused/susedka, či  náhodný cestujúci/ cestujúca a medzi príbehom – čo sa stalo. Rozprávača považujem za nositeľa príbehu. Môže sa  s príbehom stotožniť (s konaním, s názormi, s morálkou ľudí), ktorí tvoria jadro príbehu, ale tiež nemusí. Príbeh iba reprodukuje. Rozprávač môže byť aj autorom príbehu, ktorý reálne neexistuje, nezodpovedá skutočnosti.

Mne osobne je sympatický rozprávač, ktorý dobre  pozná  príbeh – svet postáv z vonku i z vnútra. Všetko vie, všetko videl a všetko počul. Vytvára ilúziu, ako by sme  boli súčasťou príbehu. Podobný postoj zaujíma rozprávač – prostredníctvom, ktorého sa čitateľ zoznamuje s postavami príbehu (opisom), ibaže tento rozprávač nekomentuje vnútorné prežívanie postáv príbehu. Mne osobne to tam chýba. Ibaže na druhej strane dáva čitateľovi  priestor dotvárať si  príbeh – rozprávač sa snaží byť zážitkový. V tomto prípade by som komentár k príbehu akceptovala, dokonca by sa žiadal. Ibaže takých situácii asi nebude veľa.Ak je rozprávačom spisovateľ, literát, tak diskusia  k príbehu nebude  podľa mňa na mieste. V takom prípade to môže byť skôr recenzia, podobne, ako je to v takýchto prípadoch: odborný posudok vedeckého alebo umeleckého diela, jeho ocenenie, zhodnotenie.

Zaujímavým z môjho pohľadu je aj  rozprávač, ktorý je  jedným z postáv príbehu. Spravidla rozpráva svoj vlastný príbeh. Rozprávač odkrýva sám seba. Ibaže, odhaľovanie vlastnej duše nemusí byť vždy príjemné. Zaujímavým zdrojom príbehov môžu byť noci, aj sen môže byť inšpirujúci pre rozprávača. Moje sny sú často príbehmi, len si ich zapamätať.

Ešte viac než písanie príbehov ma zaujalo rozprávanie príbehov, keďže dnes je IN používať cudzie slová použijem ho aj ja – Storytelling. Rozprávač pracuje s farbou hlasu, s intonáciou, s gestikuláciou, čím sa príbeh stáva ešte zaujímavejší.

Osobitne sa prihováram za rozprávanie príbehov deťom. Najprirodzenejšia a najstaršia činnosť, ktorú dokonca možno považovať aj za umenie. Dnes sme na to akosi pozabudli, ale kedysi v rodinách existovali rodinní rozprávači. Takým bol aj môj starý otec, s krásnym fonetickým hlasom. Vyrástla som na príbehoch. Oceňujem pedagógov a rodičov, ktorí túto retro-činnosť oprášili a hovoria s deťmi aj cez príbehy. Príbehy nám môžu zlepši vzťahy v rodine, ale môžu pomôcť deťom, vnúčatám tvoriť vlastné projekty  najskôr v škole a neskôr i vo svojej profesii. Hovorí sa, že príbehy povzbudzujú ľudí k činom, v prospech tejto myšlienky hovoria aj moje životné skúsenosti.

Úvahu o príbehoch a rozprávačov si dovolím ukončiť myšlienkou a zaželať príbehom písaným, i tým prerozprávaným, aby sa stali inšpirujúcim umením pre život.

„Život napodobňuje umenie oveľa viac, ako umenie napodobňuje život.“

Oscar Wilde

Zaslúži, či nezaslúži si slovo gramotnosť našu pozornosť?

19.09.2024

K dôstojnému životu určite patrí gramotnosť, ktorú v užšom slova zmysle môžeme definovať, ako zručnosti, schopnosť písania, čítania, vrátane porozumenia prečítaného textu. GRAMOTNOSŤ má dokonca aj svoj medzinárodný deň – 8. SEPTEMBER. Tento rok som to, žiaľ, v termíne nestihla. Faktom je, že deň za dňom ubieha príliš [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo: O líške a strapci hrozna (3)

15.09.2024

Chcete sa so mnou po TRETÍ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

BÁJKY, ktoré nesú v sebe posolstvo. Bajka o líške a diviakovi (2)

18.08.2024

Chcete sa so mnou po DRUHÝ RAZ poprechádzať svetom bájok, ktoré nesú v sebe posolstvo? Možno áno, možno nie. A možno práve teraz niekto významne zdvihol obočie. Akceptujem, zrejme neprinesiem nič nové, iba sa pokúsim zamerať pozornosť iným smerom. Mojim prvoplánovým cieľom je odľahčiť situáciu a snáď prispieť k zmierlivejšej, znášanlivejšej [...]

Chaldíja

Izraelské letectvo zaútočilo v sýrskom meste Homs na autá s humanitárnou pomocou

06.10.2024 17:53

Tri nákladné vozidlá s humanitárnou pomocou boli zaparkované blízko továrne na výrobu iránskych automobilov.

Izrael Gaza operácia rukojemníci záchrana vyslobodenie

Po útoku na juhu Izraela zomrela žena, desať ľudí je ranených, strelec mŕtvy

06.10.2024 17:33

Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.

SR NRSR 19.schôdza 15.deň konsolidácia BAX

Konsolidácia bude pokračovať aj v ďalších rokoch, uviedol Kamenický. Viskupič žiadal opatrenia na pomoc občanom

06.10.2024 17:15

Obaja sa zhodli, že nový minister zdravotníctva by mal byť odborník a krízový manažér.

Mauritius Britain Chagos Archipelago

Briti tvrdili, že na odľahlých ostrovoch žije len niekoľko Tarzanov. Ako naložia s poslednou africkou kolóniou, ktorú potrebuje americká armáda?

06.10.2024 17:00

Kto by vedel na mape sveta označiť polohu Čagoských ostrovov? Málokto. Sú však dôležité. Čo ich teraz čaká a prečo majú vojenský význam?

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 269769x
Priemerná čítanosť článkov: 1913x

Autor blogu