Založ si blog

Starajme sa o svoje srdce s láskou, s úctou k zdraviu a životu?

Zdravé srdce a cievy v každom veku! Želanie každého z nás. Ibaže, nie každý venuje  starostlivosti o zdravie takú pozornosť, akú si zaslúži. Všetci zhodne tvrdia, poisťovne i zdravotnícki pracovníci, že prevencia účinne predchádza liečbe a znižuje finančné náklady spoločnosti, rodiny i jednotlivca. A samozrejme zaručuje to, čo je  pre nás najdôležitejšie  – kvalitu života.

Často sa v  štatistikách súvislosti s kvalitou života uvádza, ako sú obyvatelia SR  celkovo spokojní so životom, s finančnou situáciou, využívaním voľného času a s osobnými vzťahmi. Chýba mi tam otázka hodnotiaca zdravie, ich osobný postoj k zdraviu.

Ak chce byť  človek zdravý mal by robiť také  činnosti, ktoré  vedú k zdraviu a podporujú ho. Srdce máme len jedno! Žiaľ, starať sa oň často začneme, až keď nás zabolí, čo býva už neskoro. Svojim  postojom to rozhodne môžeme zmeniť.

Počuli ste i projekte Zdravé srdce? Ja som sa takej akcie zúčastnila v Zvolenskom ženskom klube a následnej aj v jednom klube dôchodcov vo Zvolene. Paradoxom je, že mi skôr narodení venujeme svojmu zdraviu, hoci už poznamenanému životom, viac pozornosti, ako mladí ľudia.

Celoslovenský projekt Zdravé srdce je  zameraný, najmä na ľudí bezprostredne po 40 roku veku. Cieľom projektu  je odhaliť problémy vyplývajúce zo srdcovocievneho systému, zistiť hladinu kyslíka v krvi. EKG zase dokáže odhaliť srdcové poruchy ešte skôr, ako pocítime prvé príznaky.

Využiť a prihlásiť sa do programu Zdravé srdce je veľmi dôležité aj vtedy, ak nemáme žiadne ťažkosti so srdcom. Zistíme, aké staré je naše srdce, či zodpovedá veku alebo je o niekoľko  rokov staršie, ako je náš fyzický vek.

Hovorí sa, že lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Zapojiť sa do projektu Zdravé srdce odporúčam. Mám osobné skúsenosti. Orin – zaujalo  ma heslo „Aby vaše telo fungovalo“, či  „Liečime s úsmevom“. Certifikovaná pracovníčka, s osvedčením na prácu v úvode zdôraznila, aké je dôležité venovať pozornosť tomu najcennejšiemu, čo máme – zdraviu. Jej vystúpenie bolo kvalifikované a presvedčivé.

V ďalšej časti programu sme mali možnosť absolvovať EKG vyšetrenie na malom prenosnom monitore napojenom na PC, dostali sme spätnú väzbu, ako pracuje naše srdce. V prípade, že výsledky neboli uspokojivé, ďalší krokom bol vyšetrenie kvapky krvi pod mikroskopom. Tu sme sa dozvedeli v akom stave je naša krv, resp. naše červené krvinky. Červené krvinky sú zodpovedné za prenos kyslíka z pľúc do zvyšku tela a potom návrat oxidu uhličitého z tela do pľúc, aby mohol byť vydýchnutý.

Ak sa pod mikroskopom objavil nález – zhluk červených krviniek, čo znamená, že červené krvinky neplnia svoju úlohu v plnom rozsahu, účastník projektu mal možnosť vyskúšať  prístroj BIOQANT NS – zdravotnícku pomôcku, ktorá má certifikát ŠUKL. Ide o laserovú terapiu, ktorá dokáže meniť vlastnosti krvi. Laserové svetlo naráža na červené krvinky a oddeľuje ich od seba a samozrejme tým zlepšuje ich schopnosť  naviazať na seba kyslík, živiny a látky, ktoré sú potrebné pre látkovú výmenu a na druhej strane lepšie z tela odvádza oxid uhličitý a škodlivé látky.

Bolo na zvážení účastníka, či pristúpil k použitiu prístroja BIOQANT NS, podstúpiť laboratórne vyšetrenie  z kvapky krvi a presvedčiť sa o výsledku. Prístroj využívajú aj niektoré zdravotnícke zariadenie, ambulancie, určený je najmä na domáce použitie. Účinky intervencie zdravotníckej pomôcky je možné merať prakticky okamžite. pomocou pulzové oxymetra (prístroja na meranie množstva kyslíku v krvi). Ja osobne som rada, že sa o tejto možnosti dozvedela a mohla som sa o tom presvedčiť. Vyšetrenie, nás nič nestojí, je bez poplatku, venujeme tomu iba svoj čas a to si naše zdravie zaslúži.

Ak by som mala zvýrazniť pozitívne dopady  na náš organizmus určite spomenie:

  • Okysličenie tela
  • Nižšiu pravdepodobnosť  tvorby krvných zrazenín (infarkt, mozgová porážka)
  • Stabilizácia krvného obehu
  • Prekrvenie mozgu (pamäť, alzheimerova choroba, skleróza multiplex)
  • Zlepšenie cirkulácie a prekrvenie dolných končatín, zníženie rizika, ktoré vznikajú z ochorenia, ako cukrovka (diabetická noha) alebo vred predkolenia)
  • Vplyv na hladinu tukov v krvi (hladiny LDL cholesterolu a triglyceridov)

Ak vás informácie zaujali odporúčam stránku www.orin.sk

Tak, ako som začala skončím slovom prevencia. V hektickom živote, plnom stresu a iných nástrah venujme svojmu zdraviu viac pozornosti. Je smutné, ak dopustíme, že väčšiu pozornosť venujeme autu, chodíme s ním na prehliadky a zabúdame na vlastné preventívne prehliadky, ktoré hradí zdravotná poisťovňa. Manažérom svojho zdravia sa môže stať každý. „Chyťme“ svoje zdravie do vlastných rúk!

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228713x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu