Založ si blog

Moc myšlienok, pocitov a slov…

„Vstávaj, ideme spať!“ Spomínate? Nezabudnuteľná veta rodiny Ťapákovcov z diela Boženy Slančíkovej Timravy. Ako dávno a predsa, tak blízko. Svojim ľahostajným a nezmyselným spôsobom myslenia a konania sa veru často podobáme Ťapákovcom. Vzorce nášho správania vtedy i teraz sa neraz podobajú ako vajce vajcu. Možno nie sú ďaleko od seba Ťapákovci zo začiatku 20.storočia s tými dnešnými.

Asi sme spohodlneli.Technické vymoženosti sú super, ale… Niekedy sme mali telefónne čísla, ktoré sme  najčastejšie používali  uložené v pamäti. Dnes sú kontakty uložené v mobile a potom často nevieme z pamäti ani vlastné telefónne číslo. Počítali  sme s tuškou na papieri, najvýš pomocou kalkulačky. Uf, pracné!  Dnes technika za nás urobí aj náročnejšie výpočty, analýzy. Ak sme potrebovali nejaké informácie zašli sme do knižnice. Dnes otvoríme internetový vyhľadávač  „surfujeme“… Často si nedáme ani tú námahu tieto informácie si zapamätať, aby sa nám uložili do krátkodobej, či dlhodobej pamäti. Ved aj načo? Ak bude treba internet je k dispozícii. Napriek vymožneostiam dnešho sveta mozog by mal dostatoť dostok impulzov lebo inak zlenivie!

Navyše denno-denne sme atakovaní rôznymi, najčastešie negatívnymi správami. Spomínam na časy, keď bol  pre nás najväčšou hrozbou terorizmus, prírodné katastrófy problém utečencov, pandémia – ochorenie COVID 19, ktorá mimochodom najrazantnejšie zasiahla  do môjho života. Ibaže, aj ten COVID 19 som akosi ľahšie prežívala. Cítim, že dnešná doba má oberá o energiu  oveľa viac.

Nechcem byť poslom zlých správ, len  chcem zdôrazniť, že je veľmi dôležité chrániť sa pred negatívnymi správami, ktoré by nám mohli škodiť. Ohrozujú naše zdravie, ovplyvňujú, ako myslíme, cítime a hovoríme. Dokážu nás natoľko ovplyvniť, že mnohí veru nemáme ďaleko od Ťapákovcov… Vesmír si vraj všetko fotografuje, teda aj to ako myslíme, cítime a hovoríme. Veľmi rýchlo sa to môže stať našou realitou. Ja tomu verím a preto sa snažím negatívne správy, negatívne podnety blokovať.

Myšlienky, pocity, slová, príde mi to, ako  spojené nádoby. Tak, ako v spojenej nádobe (nádobách) po naplnení kvaliny táto vystúpi do rovnakej výšky… Tak by aj myšlienky, pocity a slova mali byť v súlade.

Nechcem nikoho  súdiť, chcem porozumieť tejto dobe. Nie všetci vidíme, počujeme, cítime rovnako, veď to ani nie je možné. Ibaže rozdiel medzi dobrom a zlom  by sme snáď mohli rozlíšiť všetci.

Sú rôzne situácie, rôzne problémy, ktoré treba riešiť. Ak niekto povie, že sa to NEDÁ, skôr to znamená, že NEVIE, NECHCE. Vždy je cesta, len treba stúpiť na tú správnu. Nezabudnime, moc myšlienok je veľká!

„Ktokoľvek riadi médiá, riadi aj naše mysle.“  

Jim Morrison 1943 – 1971

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228290x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu