Výborný Božkin (našej babkin) perník

19. januára 2023, anina, RETRO RECEPTY ZO ŠUPLÍKA

Tento perník robím podľa receptu manželovej mamy. Pokojne ho môžem nazvať aj „dovolenkový“, pravidelne som ho piekla  na cestu. Nielen na cestu, ešte aj na pobyt nám čosi zostalo, niečo čo „voňalo domovinou“. Ja zvyknem do perníka pridať 1-2 ks nadrobno nakrájaných sterilizovaných orechov, ktoré mi zostanú po príprave orechového likéru. Výborne chutí v tomto ročnom období i k popoludňajšej káve alebo k výbornému teplému čaju.

Potrebujeme: 4 vajcia, 400 g práškového cukru, 10 g sódy bikarbóny, kôru a šťavu z jedného citróna, 2-3 klinčeky, kúsok škorice, 1-2 ks nového korenia, 100 g rozpusteného medu, 600 g hladkej múky, 250 ml kyslej smotany,  4 PL vody, prípadne umu(rumu), 100 g nastrúhanej horkej čokolády, 100 g nasekaných orechov alebo mandlí, 100 g kandizovaného ovocia, 200 g hrozienok, 20 PL uvarenej a vychladnutej zrnkovej kávy a 1 kypriaci prášok do perníka.

Postup: vajcia vymiešame s práškovým cukrom, pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu a kôru, pomleté klinčeky, škoricu, nové korenie, rozpustený med a 4 PL vody umu(rumu). Pridáme múku a kyslú smotanu, všetko spolu dobre premiešame. Pridáme ďalšie prísady (druh a množstvo podľa chuti): hrozienka, orechy, mandle, čokoládu, kandizované ovocie, uvarenú kávu a opäť dobre premiešame. Nakoniec pridáme kypriaci prášok do pečiva. Vznikne polotekuté cesto, ktoré vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, príp. na papier na pečenie alebo na fóliu. Pečieme v dobre vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 200°C prvých 5-7 minút, potom teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte 25 minút. Vychladnutý perník posypeme práškovým cukrom a krájame na malé kúsky (kocky, obdĺžniky).

Dobrú chuť!