V našej rodine majú zemiaky významné miesto. Iba k masteniu pristupujeme šetrne. Pripravujeme ich na rôzny spôsob. Varíme, dusíme, pečieme, opekáme, ale aj vyprážame. Všetko s mierou! Recepty mám prevažne z mojej pôvodnej rodiny, od dedka, od mamy a od manželovej mamy, ktorá pochádzala z Moravy. Výborne varila i piekla.
Zemiakové placky zo surových zemiakov a so snehom
Potrebujeme: 500 g surových zemiakov, soľ, 2 vajcia, na špičku noža prášok do pečiva, asi 2-3 PL polohrubej múky a 150 g masti, prípadne oleja.
Postup: zemiaky ošúpeme, nastrúhame a prebytočnú vodu necháme na väčšom sitku odkvapkať. Pridáme žĺtky, soľ, múku a nakoniec pevný sneh z bielkov. Na panvici smažíme menšie placky, ktoré ukladáme na papierové obrúsky. Podávame so špenátovým prívarkom. Prípadne so zeleninovým šalátom.
Opäť pripomenie, že naše staré mamy varili z toho, čo dom dal. Zemiaky, zeleninu si vypestovali, aj vajíčka mávali domáce. My si ich kúpime a pri hotových plackách si zaspomíname na svojich starých rodičov.
Dobrú chuť!