Opäť pridám jeden zo starých rodinných receptov. V mojej pôvodnej rodine považovali ČÍR, za hustejšiu polievku s mliekom. Ibaže na ČÍR si spomínam tiež, ako na polievku so zápražkou. Základ v obidvoch prípadoch tvorili zemiaky a mrvenička (rajbanička). Rozdiel bol iba v tom, že jedna bola s mliekom a druhá bez mlieka. Výborná polievka, ktorá často nahradila aj druhé jedlo. Niekto si čír s mliekom osladí, inému chutí na slano. V minulosti sa tieto polievky radili medzi lacnejšie jedla. Pravda otázne ostáva, čo je dnes lacné…
Potrebujeme: 1000 g zemiaky, 200 g polohrubá múka, 1 vajce, 1 000 ml mlieko, 500 ml vody, 1 ČL soli, podľa chuti cukor.
Postup: zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do vriacej osolenej vody, aby sme zachovali, čo najviac vitamínov a minerálnych látok. (Zemiaky nám dodajú draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík a mangán, ako aj vitamíny B1, B5, B6, A, C, E a K). Ak zostanú dlhšie v studenej vode, stratia cenné zložky. Medzi tým si z múky a z vajíčka pripravíme cesto na mrveničku, podľa potreby pridáme vodu. Cesto nesmie byť tvrdé ani mäkké, aby sa z neho dala medzi prstami vytvárať mrvenička. Ak sa rozhodneme pre rajbaničku cesto musí byť tvrdšie. Hotovú mrveničku/rajbaničku posypeme hladkou múkou, aby sa cestovina nezlepila.
Keď sú zemiaky takmer uvarené pridáme k ním mrveničku/rajbaničku spolu dovaríme a nakoniec pridáme mlieko. Krátko povaríme. V hotovej polievke by mali byť zemiaky jemne rozvarené.
Verte/neverte kedysi bola táto polievka pripravená z domácich zdrojov. Naši starí rodičia kupovali iba soľ a cukor.
Poznámka: recepty nekorešpondujú s mojim denným menu.