Poznáte vôňu práve čerstvo upečeného chleba, ktorá rozvonia celý dom?

31. októbra 2022, anina, RETRO RECEPTY ZO ŠUPLÍKA

Možno sa témou netrafím do povolebnej atmosféry, ibaže tým nikoho neurazím a voňavý domáci chlebík môže potešiť. A tak začne opäť a inak:

„Povedal mi jeden chlapec, že ja neviem chleba napiecť…,“ Ibaže ja viem… Nepečiem často a tak je oveľa vzácnejší. Najčastejšie pečiem podľa receptu, ktorý je z mojej pôvodnej rodiny. Trochu náročnejší na čas, ale oplatí sa. Okrem toho mám ďalšie dva recepty od priateliek a tak recepty občas vystriedam. Tento chlebík je hrnčekový a upečený v mojej kuchyni – v teplovzdušnej rúre.

Domáci hrnčekový chlieb – nenáročný na miesenie

Potrebujeme: 3 hrnčeky hladkej múky (250ml) – pšeničná múka hladká špeciál 00 extra,  1,5 ČL sušené droždie, 2 ČL, soli, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL slnečnicové semená a 1,5 hrnčeka vlažnej vody.

Postup: múku preosejeme (prevzdušníme), pridáme sušené droždie, soľ, drvenú rascu, dobre premiešame a postupne prilievame vodu. Prvý pohár som vyliala naraz, potom som prilievala opatrne, niečo málo vody mi z polovice hrnčeka ešte ostalo. Cesto som pripravila večer a nechala ho stáť – kysnúť do rána, cca 10-12 hodín.

Ráno som cesto premiesila, pridala som 2 PL slnečnicových semienok, opäť premiesila a nechala 15 minút podkysnúť. Cesto som rozváľala na hrúbku asi 3 cm, prikryla utierkou a nechala ďalších 15 minút kysnúť. Rozvaľkané cesto som preložila na tretiny, vložila do obdĺžnikovej nádoby, ktorú som vystlala utierkou posypanou múkou a zakryla som ho ďalšou utierkou. Takto si cesto  odpočívalo ešte ďalších 30 minút.

Medzitým som teplovzdušnú rúru vyhriala na 210 °C.  Plech na pečenie som predhriala, vložila doň pripravený chlebík, ktorý som predtým potrela slanou vodou a vrch narezala nožom. Piekla som 20 min.Teplotu som znížila na 175 °C a piekla ďalších 30 minút. Chlieb som dopiekla 10 min. pri teplote 160 °C.  Upečený som vybrala, opäť potrela slanou vodou, zabalila do utierky, aby vychladol – cca 2 hodiny.  Chutí výborne, keď skúsite neodoláte.

                                                           Dobrú chuť!

Obrázky: autorka – fotografie z osobného archívu