Portugalsko-Nazaré-SAFER 55+

3. septembra 2022, anina, ČRIEPKY ZO ŽIVOTA

 

Túžby a sny by sa mali plniť. Mali, ibaže život nie je priamočiary. Často sú to nepredvídané okolnosti, ktoré zavelia stop. Veľký STOP pre celý svet, aj pre náš program SAFER 55+, ktorý organizovala TU vo Zvolene dal  koronavírus.

Takmer po dvoch útlmových rokoch sa nám predsa podarilo vycestovať. Prvý raz sme mali vycestovať v marci v roku 2020. Ďalší rok to vyzeralo nádejne, ale rovnako, ako prechádzajúci rok  plány stroskotali.

Rok 2022 – plán sa stal skutočnosťou –PORTUGALSKO – NAZARÉ

Celý projekt SAFER 55+, vrátane mobility bol zameraný na bezpečnosť seniorov. IT bezpečnosť, právna bezpečnosť a mobility.

Portugalsko – krajina moreplavcom, slnka a vína. Prívlastky pre Portugalsko sa mi celkom zapáčili. Takto ich totiž najčastejšie uvádzajú aj cestovné kancelárie. Priznám sa Portugalsko som túžila navštíviť. Možno zaujmem čitateľa, možno iba zaspomínam, Jedno i druhé sa snáď hodí.

Počas pobytu sa ma pár priateľov na FB pýtalo, že kde to  vlastne som. Portugalsko sa nachádza na juhozápadnom cípe svetadielu, v západnej časti Pyrenejského polostrova. Jediným jeho susediacim štátom je Španielsko, západné a južné brehy krajiny omývajú vody Atlantického oceánu.

Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že NAZARÉ je portugalské mesto a obec nachádzajúca sa v regióne Oeste, v historickej provincii Estremadura a v okrese Leiria. Obec má 14 889 obyvateľov na ploche 82,43 km², pričom samotné mesto má okolo 10 000 obyvateľov.

Cieľom nášho pobytu, ako som už spomenula, bolo mestečko NAZARÉ, jedno z najobľúbenejších prímorských letovísk na Striebornom pobreží (Costa de Prata ). Mesto Nazaré sa skladá z troch štvrtí: Praia (pozdĺž pláže), Sítio (stará dedina, na vrchole útesu) a Pederneira (ďalšia stará dedina, na kopci). Praia a Sítio sú spojené pozemnou lanovkou  odkiaľ bol úžasný panoramatický výhľad.

Program bol nesmierne bohatý. Akcie sa okrem nás zúčastnili seniori z Česka, Poľska a Rumunska. Nedá sa všetko opísať, zameriam sa iba na tie aktivity, ktoré ma najviac zaujali v samotnom mestečku a na Univerzite tretieho veku domácich, našich hostiteľov:

1. Stretnutie v Mestskej knižnici – krátka lekcia portugalských slov, potom nasledovala hodina kybernetickej bezpečnosti.

2. Hodina právneho vzdelávania, kde sa členovia GNR (Národná republikánska garda) podelili o niekoľko bezpečnostných rád pre seniorov svojho mesta, svojej krajiny.

3. Joga smiechu s vysvetlením výhod pre fyzické a duševné zdravie!

4. Prijatie na radnici v NAZARÉ

5. Prehliadka mesta – pozemná lanovka a výhľad na mesto a záliv – panoramatický výhľad na NAZARÉ a pláže

6. Kultúrna návšteva pevnosti São Miguel Arcanjo vrátane návštevy Miradouro da Pederneira s výletom do kostola Misericórdia, nasledovala cesta turistickým vláčikom

7. 2 hodiny  surfingu – pre odvážnejších seniorov

8. Zoznámili sme sa s tradičnými tancami v prevedení seniorov, nakoniec sme si s nimi aj zatancovali

9. Spoznali sme šikovné  ruky a um domácich seniorov  pri vyšívaní  zásterky, ktoré sú súčasťou kroja – folklóru krajiny

10. Záver mobility bol venovaný vyhodnoteniu všetkých aktivít a prevzatiu certifikátov o absolvovaní programu  SAFER 55+

Posledný deň cestou pred odletom sme sa zastavili v hlavnom meste Portugalska, v Lisabone. Nemali sme veľa  času, využili sme metro a navštívili sme Arco do Triunfo da Rua Augusta  víťazný oblúk na Rua Augusta.

Podľa legendy o NAZARÉ je názov mesta odvodený od malej drevenej sošky Panny Márie, ktorú priniesol mních v 4. storočí z Nazaretu, zo Svätej zemi do kláštora neďaleko mesta Mérida v Španielsku. Sochu priniesol na jej súčasné miesto v roku 711 ďalší mních Romano v sprievode Roderica, posledného vizigótskeho kráľa dnešného Portugalska.

Bol to krásny a obohacujúci pobyt. Možno som prebudila vašu zvedavosť, vyhľadáte si čo-to o NAZARÉ I LISABONE, či o Portugalsku ako takom.

 Mňa zaujala povesť o NAZARÉ, ktorá súvisí so sochou jeleňa. Tiež ma zaujala informácia, že Nazaré je veľmi obľúbenou destináciou pre surfovanie kvôli vysokým vlnám, ktoré sa tvoria v dôsledku prítomnosti podvodného kaňonu.

Možno vás inšpirujem a stihnete sa ešte prihlásiť na štúdium U3V v novom akademickom roku. Možnosti  v rámci  VŠ a U3V Slovenska  je nesmierne veľa, dá sa z nich vyberať.

Na záver pár fotografii, ktoré sú z môjho osobného albumu.