OZ Šanca pre pečeň – edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt – Štrbské Pleso

22. mája 2022, anina, MANAŽÉROM VLASTNÉHO ZDRAVIA

Začiatkom mája tohto roku  som absolvovala edukačný, rekondično-rehabilitačný pobyt na Štrbskom Plese. OZ združuje pacientov, ich rodinných príslušníkov i sympatizantov.

Choroby pečene spôsobuje iba alkohol! Pravda alebo mýtus?  Často som počula, ako niekto hovorí: „Nepijem, tak sa mi s pečeňou nemôže nič stať.“ Ibaže to je veľký OMYL. Choroby pečene nie sú iba dôsledkom nadmerného užívania alkoholu, ale aj dôsledok nezdravého životného štýlu, nevyváženej stravy a samozrejme nedostatku pohybu.

Odborníci čoraz častejšie upozorňujú na výskyt tzv. nealkoholovej steatózy (stukovatenej) pečeni. Štatistiky hovoria, že  nealkoholické tukové ochorenie pečene v súčasnosti postihuje až ¼ populácie , objavuje sa dokonca u detí a dospievajúcich.

Táto choroba pečene je zákerná v tom, že na začiatku nemá pacient žiadne príznaky. Hromadenie tuky vie organizmus dlhodobo zvládať. Chorobu často objaví až náhodné SONO brucha.

Ako sa prejavuje problém s pečeňou? Zvýšenou únavou, spomaleným trávením, výsypom na koži alebo tlakom pod pravým rebrovým oblúkom. ZASIAHNIME skôr ako dôjde  k zhoršeniu zdravotného stavu.

EDUKAČNY PROCES si definujeme, ako proces získavania vedomostí s cieľom, aby každý, kto prejaví záujem bol informovaný o podstate a riziku ochorenia pečene. Uvedomujeme si, že sprostredkovanie informácii je iba jedným krokom, nasledovať by mala zmena v správaní, zmena životného štýlu.

ČO SME SA DOZVEDELI?

MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., SIRIUS 21, popredný slovenský hepatológ, informoval o výskumnom programe a požiada o spoluprácu na účasti programu, najmä jeho propagáciou.

MUDr. Svetlana Adamcová Selčanová, PhD., HEPATOCELULÁRNY KARCINÓM, skúsenosti s liečbou a výsledky.

Výživové doplnky podporujúce imunitný systém:

BERBERIN pre zdravú pečeň  + One Pharma – NA VAŠOM ZDRAVÍ NÁM ZÁLEŽÍ.

Na voľné chvíle sa nám ponúkali turistické trasy v okolí Štrbského Plesa, ktoré sú viac, či menej náročné. Využili sme  Wellness hotela Trigan – rehabilitačný bazén + sauny a samozrejme po večeroch individuálne rozhovory, ktoré sme si užívali, podporovali sa navzájom a  tešili sa z osobného stretnutia, ktoré sa konalo takmer s dvojročným odstupom.

Vždy sa nájde príležitosť, ako spojiť užitočné s príjemným. Nakoniec každý si je manažérom vlastného zdravia.

„Zdravie je stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby alebo postihnutia.“

                                       Svetová zdravotnícka organizácia