Založ si blog

Bylinkárka, mastičkárka či bosorka?

Príroda je mocná čarodejka, preto bylinky nezaniknú a s nimi nezaniknú ani bylinkárky. Tieto žienky to nemali vždy jednoduché. Naprieč stáročiami boli bylinkárky, mastičkárky zaznávané, odcudzované, dokonca ako prvé upaľované na hranici.

       Ani dnes to nemajú ľahké. Nuž, trochu konkurujú farmaceutickému priemyslu, pretože absolútne nepodľahli a absolútne nepodporujú lieky a liečiva pripravené na báze chémie. Či to pripustíme alebo nie liečivé rastliny boli základom lekárskeho ošetrenia počas väčšiny dejín.

      Fytoterapia, takmer rovnako, ako alternatíva medicína je žiaľ aj dnes buď zaznávaná – ľudia NEVERIA alebo ju VELEBIA. Na ich účinky nedajú dopustiť. Pravda bude niekde uprostred. Prečo im nedať šancu?

        Tiež je pravda, že  záujem o bylinky rastie, dokonca ich môžeme študovať na  univerzitách tretieho veku ako oficiálny študijný odbor. A tak po našich lúkach, pasienkoch a lesoch blúdia žienky, ktoré hľadajú bylinky, aby podporili či ochrániť svoje zdravie a zdravie svojich blízkych. Fakt je, že blúdia aj za mesačnej či Jánskej noci, lebo je to čas zberu niektorých liečivých byliniek. Čo v tom, kto vidí je aj na jeho fantázii. Faktom zostáva, že s bojíme nepoznaného a, tak môžeme niektorým dobrým žienkam – bylinkárkam ľahko ublížiť. Často zbierajú bylinky iba pre vlastnú potrebu, prípadne pre potrebu svojich najbližších.

        Tiež je pravda, že sa nájdu ľudia, ktorí zneužijú potrebnosť odkázaných chorých ľudí a neštítia sa zneužiť ich  dôveru. Ibaže takých je veľa, nielen medzi bylinkármi a ľudovými liečiteľmi, ale aj v iných oblastiach nášho života. I tu platí zásada: „Dôveruj, ale preveruj!“

         Osobne o sile byliniek nepochybujem, dôležitá je viera v účinok byliniek. Niekedy je dokonca dôležitejšia a silnejšia než samotná bylinka. Iste poznáte fenomén „placebo efektu“. Pacient sa vylieči aj, keď sa mu namiesto lieku podáva placebo, pretože ho akceptuje ako liek. Verí, že sa mu podáva účinný liek a organizmus zmobilizuje vlastné sily. Podobne to funguje aj pri akceptovaní byliniek a ich vplyvu na zdravie. Dôvera vo vyliečenie vždy zvyšuje šance na úspešnosť liečby.

 Zaujali vás bylinky? Chcete im dať šancu? Vyžite prichádzajúce jesenné a dlhé zimné mesiace na to, aby ste sa zoznámili s liečivými bylinkami. K dispozícii je množstvo literatúry. Predpokladom zberu liečivých rastlín je ich presné poznanie. Ak ich poznáme vyberieme si tie, ktoré v našej domácnosti  najskôr využijeme.

       Hovorí sa, že na každú chorobu vyrástla bylinka. Ak už liečivé bylinky poznáme potom je dôležité vedieť, kedy je čas ich zberu, kde sú najvhodnejšie miesta na zber. Čo zbierať: kvet, listy, korene, plody. A ako ich správne pripraviť: sušenie, zápary, odvary, tinktúry, obklady, oleje, maste. Najmä, ako ich správne užívať, nepredávkovať sa.

       Liečivé bylinky nám môžu pomôcť, ale pri väčších problémoch treba rozhodne navštíviť lekára, aby určil diagnózu a poradil, prípadne odporučil liečivé bylinky, čaje ako doplnkovú liečbu.

Nezabudnime: Kto verí na zázraky, tomu sa dejú!

Ilustračné foto: autorka blogu je autorkou vyhotovených obrázkov, fotografie z knihy: Zdravie z Božej lekárne, Mária Trenenmová

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 227866x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu