Založ si blog

Darovať či nedarovať a čo darovať?

      „Darovanému koňovi na zuby nepozeraj!“ Ani tentoraz dedko neopomenul a začal príbeh slovenským príslovím. Darovať či nedarovať? A, čo darovať? Častá otázka najmä pred  meninami, narodeninami a pred Vianocami. Paulínka, dedkova pravnučka vybrala pre mamičku  netradičný darček, ktorý priniesla uprostred leta, z ozdravovni. Darček, na ktorý sa v rodine spomína aj po rokoch.

        Paulínku mali všetci radi. Skvelé dievča. V škole sa jej darilo. Rada recitovala, spievala. Ľudí si získala svojou milou tváričkou, na ktorej vždy vyčarila úsmev. Ibaže, niečo sa v prvej triede prihodilo, lebo Paulínka začala nápadne priberať. Nepomohla ani diéta, na svoj vek a výšku mala značnú nadváhu. Navyše  začal sa  u nej objavovať pocit menejcennosti. Utiahla sa, vyhýbala sa telocviku, keď nemusela medzi deti nechodila. Stránila sa všetkým spoločným akciám, ktoré pred tým milovala. Detská lekárka rozhodla, že Paulínka pôjde cez prázdniny do ozdravovne s program na zníženie hmotnosti.

„No, pochopte, to svet nevidel!“ Za mojich čias veru také panské huncútstva neboli.“ Pohoršoval sa dedko.  Napriek tomu  Paulínkin príbeh ženám vyrozprával.

     Paulínku odviezli rodičia do Ľubietovej. Sotva prešlo pár dní, už dostali list. Rodičom oznamovala, že sa má dobre, že je z nej veľká turistka. Tiež žobronila, aby ju prišli pozrieť. Chýbali jej rodičia aj čerešne, práve dozreli v našom sade. Celkom na záver listu iste zabudla prečo je v ozdravovni, lebo list končil slovami: „Nezjete všetky klobásy!“ Neboli to hocijaké klobásy, ale výborné domáce od babky. Doma dochované prasiatko a pripravené ako každý rok rodinným mäsiarom.

     Rodičia Paulínku  navštevovali raz týždenne. Klobásy nepojedli. Paulínka naozaj schudla. Vrátilo sa jej sebavedomie. Očka sa jej opäť rozžiarili a úsmevom potvrdzovala  nadobudnutú rovnováhu. Ozdravný pobyt splnil svoj účel. Vrátila sa spokojná, našla si nových kamarátov, s ktorými si ešte, tak rok – dva písala.  A priniesla mamičke darček, na ktorý sa dodnes v rodine s úsmevom spomína.

     Deti sa učia príkladom. Paulínka chodila pravidelne s rodičmi na návštevu pradedka, dedka a babky. Nikdy neprišli iba tak, ako sa u nás hovorilo „s prázdnou pazuchou“. Vždy niečo dobré priniesli. Pradedkovi tabak, dedkovi niečo na majstrovanie, včelárenie a babke zase čosi do kuchyne.

    Paulínka, vedela, že sa z ozdravovne  patrí niečo priniesť. Ostali jej iba akési drobné, a tak kúpila olej na šijací stroj. Aspoň niečo pre mamičku. Zaujala ju zrejme fľaštička s nálepkou a tiež skutočnosť, že jej z vreckového ostalo  naozaj veľmi málo, práve iba  na ten olej.

     Darček z lásky, ako sa hovorí dar za dar, zadarmo nič! Dedko ešte dodal: „Zaujímavý to  darček. Bol som zvedavý, ako ho Paulínkina mama využila. Keď som sa s ňou po čase  stretol, vyzvedal som. Ona sa srdečne rozosmiala a povedala: „Využila, využila, ibaže som si musela kúpiť šijací stroj! Olej sa zišiel, hoci neskôr. Paulínkina mama si naozaj kúpila šijací stroj, veď už o tom dlhšiu dobu uvažovala. Prihlásila sa do kurzu šitia, čo-to ušila pre seba a samozrejme pre Paulínku. Časom ušila aj pre susedu a pre kolegyne z práce. Potvrdilo sa staré známe „dar za dar.“ „No povedzte toľký osoh! A ja som si myslel, k čomu bude také panské huncútstvo? Nakoniec sa to všetko zišlo.“ Ukončil dedko rozprávanie. Všetky ženy vedeli, že  Paulínka nie je nik iný ako učiteľka telocviku zo základnej školy.

POKRAČOVANIE NABUDÚCE

Víno pije, vodu káže alebo Reči sa hovoria, chlieb sa je…

20.04.2024

Začala som slovenskými prísloviami, pokračovať by som chcela generačnými problémami. Mám pocit, akoby sa pomyslené generačné nožnice roztvárali stále viac a viac. Nechápem autorov niektorých internetových, zvukových a printových príspevkov, ktorí neváhajú prilievať „olej do ohňa“. Iste, nič nie je biele, ani čierne, ale zovšeobecňovať problémy [...]

Život a smrť – krehká hranica

15.04.2024

Existuje vôbec hranica medzi životom a smrťou? Nechcem navodiť situáciu filozofických, či náboženských otázok. Skôr sa chcem zamýšľať nad zlomovými životnými situáciami v dôsledku, ktorých život končí a nastáva smrť. Život je to najdrahšie, čo máme a dostaneme ho iba raz. Často sa stretávam sa tým, že ľudia prirovnávajú svoj život [...]

Propaganda, propaguj, rozširuj…

11.04.2024

Komu, čo vyhovuje to propaguje, rozširuje… Myslím si, že sa to týka aj volebného práva a práva mať názor. Mám pocit, že si to vysvetľujeme každý po svojom. „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame, a vykonáva sa tajným hlasovaním. Podmienky výkonu volebného práva ustanoví zákon“ (Ústava SR). Názor – mienka, pohľad, [...]

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

anina

Svet robí cestu ľuďom, ktorí vedia kam idú. (Ralph Waldo Emerson)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 125
Celková čítanosť: 228212x
Priemerná čítanosť článkov: 1826x

Autor blogu